Volgende stap voor Blijf van mijn Dier: slachtoffer en huisdier samen opvangen

IFAW’s project Blijf van mijn Dier maakt stormachtige ontwikkelingen door. En vandaag zetten we samen met het Oranje Huis in Amsterdam weer een grote stap.

Toen we in 2014 met Blijf van mijn Dier begonnen, wisten we dat we het van de grond af aan moesten opbouwen. Onderzoek had al uitgewezen dat slachtoffers van huiselijk geweld gemiddeld 52 weken langer in een geweldssituatie blijven, simpelweg omdat hun huisdieren nergens opgevangen kunnen worden. Het slachtoffer verkiest dan een gewelddadige thuissituatie boven het alleen achterlaten van hun dier, met alle gevolgen van dien. Vaak richt de dader uit wraak zijn woede op het dier of wordt de hond of kat gebruikt als chantagemiddel. Een onhoudbare situatie, waar we als IFAW een eind aan willen maken.

Inmiddels werken we samen met opvanglocaties verspreid over het hele land en heeft ook politiek Den Haag het project omarmd. We konden ruim 100 dieren al een veilige plek bieden, daarmee konden we de zorgen van 66 slachtoffers en in totaal 78 kinderen verlichten.

In 2015 zijn we in contact gekomen met Blijf Groep Oranje Huis in Amsterdam. De medewerkers zijn van mening dat voor zowel slachtoffer als huisdier het ‘t beste is als slachtoffers van huiselijk geweld samen met hun huisdier opgevangen kunnen worden. En dit is het uiteindelijke doel dat wij ook voor ogen hebben. Het wordt voor slachtoffers makkelijker om samen met hun huisdier een situatie van huiselijk geweld te ontvluchten. Op deze manier worden de dieren niet gescheiden van hun baasjes en worden slachtoffers van huiselijk geweld die zich met een huisdier melden, niet langer weggestuurd. De gemeente Amsterdam ondersteunt de samenwerking tussen het IFAW en het Oranje Huis.

Arien van der Heijden (directeur IFAW Nederland, links) en Jolanda Vader (Manager Primair Proces Blijf Groep, rechts)

Vandaag hebben we dus de volgende stap in ons project gezet. Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het IFAW en Blijf Groep Oranje Huis Amsterdam. Komend jaar zullen we nauw samenwerken en zal het IFAW het Oranje Huis en haar cliënten ondersteunen en met advies bijstaan.

We zijn ontzettend blij met deze stap en kijken uit naar de samenwerking!

-- AvdH

Post a comment

Deskundigen

Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’