Vijf olifantjes gered van ellendig bestaan in Chinese dierentuin dankzij internationaal protest

Een happy end: de vijf gevangen jonge olifantjes zijn na hun vrijlating in de natuur door volwassen vrouwtjes in een kudde geadopteerd. Daarmee zijn hun overlevingskansen aanzienlijk toegenomen.

Internationale protesten en verwoed campagne voeren door samenwerkende dierenwelzijnsorganisaties, waaronder het IFAW, hebben succes gehad. Vijf in het wild gevangen jonge olifantjes die een ellendig leven tegemoet gingen in dierentuinen en dierenparken in China, zijn teruggebracht naar hun natuurlijk leefgebied in Zimbabwe.

De olifantjes konden helaas niet worden herenigd met hun eigen families, maar hadden het geluk te worden geadopteerd door een andere olifantenfamilie.

Nu ze onder bescherming staan van volwassen vrouwtjes in de kudde, geleid door een wijze matriarch, is de kans groot dat ze het zullen redden.

Deze vijf geluksvogels startten hun rehabilitatie naar een leven in de natuur in Umfurudzi Park in Zimbabwe.

Ik schrijf dit wel met een dubbel gevoel.

Ik ben blij dat deze vijf olifantjes een ellendig, eenzaam en wanhopig bestaan in China bespaard is gebleven. Tegelijk ben ik me er maar al te goed van bewust dat er nieuwe pogingen zullen volgen om meer olifanten te vangen om dierentuinen en safariparken in het Verre Oosten te vullen.

Een dierentuin is geen geschikte plaats voor een olifant.

Zelfs de meest moderne dierentuin, die volgens de beste praktijken is ingericht, kan niet voorzien in de fysieke en psychologische behoeften van deze bijzonder intelligente en sociale dieren.

Terwijl een aantal dierentuinen zich begint af te vragen of het wel ethisch verantwoord is om olifanten te houden als er niet goed voor deze dieren kan worden gezorgd, zijn olifanten in Chinese dierentuinen nog altijd zeer gewild.

In november 2012 werden in Hwange National Park, Zimbabwes grootste reservaat, door de Zimbabwe Parks Wildlife Management Authority nog vier olifantskalfjes bij hun moeders weggehaald en verkocht aan Taiyuan Zoo in het noorden van China en Xinjiang Safari Park in het noordwesten van China.

Eén kalf stierf kort na aankomst in Taiyuan Zoo. Op foto’s en video’s heb ik gezien dat het nog levende kalf ernstig ziek is, met zweren op zijn huid, eenzaam opgesloten in een vochtige, koude, donkere kooi met een betonnen vloer. Een situatie die veel fysiek, emotioneel en psychisch lijden veroorzaakt.

Het is niet te rechtvaardigen dat wilde olifanten worden weggehaald uit hun natuurlijke leefgebied, en opgesloten worden in dierentuinen en safariparken. En dat geldt al helemaal in China, waar geen dierenwelzijnswetgeving is om de dieren te beschermen tegen mishandeling en ontoereikende omstandigheden.

Olifanten opsluiten in dierentuinen dient geen enkel educatief doel.

Het ontbreken van elke vorm van aandacht voor dierenwelzijn in dierentuinen en safariparken in China zal er alleen maar toe leiden dat bezoekers nog onverschilliger komen te staan tegenover dierenleed en de levensbehoeften van dieren.

Het IFAW blijft zich actief inzetten tegen elke vorm van commerciële exploitatie van olifanten, of het nu gaat om levende olifanten of om het ivoor van dode olifanten.

Wij vinden dat olifanten in het wild thuishoren.

--GGG

Ga voor meer informatie over onze inspanningen voor de bescherming van olifanten naar onze speciale pagina over dit onderwerp.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie