Vijf neushoornkalfjes op één dag gered tijdens overstromingen India

Kaziranga National Park werd het afgelopen weekend voor de tweede keer dit seizoen geteisterd door overstromingen. De medewerkers van IFAW-WTI wisten vijf neushoornkalfjes – in leeftijd variërend van een week tot zes maanden oud – te redden en over te brengen naar het Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation (CWRC).

Een neushoorntje wordt gered van de overstromingen in India

Neushoornkalf 1: Bosgebied Haldibari (boven)
Bij dit neushoornmannetje van nog maar een week oud had zelfs de navelstreng nog niet losgelaten. Hij werd op de vroege zondagmorgen gered dankzij de gezamenlijke inzet van de mobiele veterinaire dienst (MVS) van het CWRC en het Kaziranga Forest Rescue Team.

Het neushoorntje was totaal overstuur toen het werd gevonden; door het plotseling opkomende water aan de rand van het nationale park was hij zijn moeder kwijtgeraakt. Het veterinair team onder leiding van dierenarts dr. Daoharu Baro van het CWRC kwam in actie na een noodoproep van de Kaziranga Forest Authority. Dr. Baro onderzocht het neushoorntje en besloot dat hij beter af zou zijn in het CWRC.

Het kalf wordt nu zorgvuldig geobserveerd in de crèche van het CWRC. Hij reageert goed op de voeding die hij krijgt toegediend.

Neushoornkalf 2: Baghmari in het gebied Bagori
Dit neushoornvrouwtje van ongeveer vijf of zes maanden oud werd gevonden in een overspoelde woning in Baghmari. Ze werd gered door het Kaziranga Forest Rescue Team onder leiding van dierenarts dr. Debabrata Phukan. Vanwege haar slechte conditie werd ze overgebracht naar het CWRC om gestabiliseerd en verzorgd te worden.

Neushoornkalf 3: Mihimukh in het gebied Kohora
Dit neushoornmannetje van vijf of zes maanden oud werd gered door het Kaziranga Forest Rescue Team toen hij dreigde te verdrinken in de overstroomde faciliteiten van het Interpretation Centre in Mihimukh, een dorp in het centrale bosgebied van Kaziranga.

De reddingsactie werd uitgevoerd door dr. Samshul Ali, dierenarts van de mobiele veterinaire dienst van het CWRC, samen met medewerkers van het bosbeheer. Het kalf werd per boot naar een nabij gelegen weg vervoerd en overgebracht naar het CWRC om daar verder verzorgd te worden.

Neushoornkalf 4: Agoratoli

Een neushoornmannetje van bijna twee maanden oud werd zondagavond in het gebied Agoratoli door parkwachters gered en naar het CWRC gebracht.

Een neushoorntje wordt met een boot in veiligheid gebracht

“De neushoorntjes zijn erg gestrest door wat ze hebben meegemaakt; ze zijn tijdens de overstroming meegesleurd door het water en vervolgens hun moeder kwijtgeraakt”, zei dr. Panjit Basumatary, hoofd van het veterinair team van het CWRC. “Ze krijgen nu de noodzakelijke zorg en worden 24 uur per dag geobserveerd in onze crèche.”

Het team van IFAW-WTI kwam op één dag 23 keer in actie voor dieren in nood aan de zuid- en noordkant van de buiten zijn oevers getreden rivier Brahmaputra. Dit is dag twee van de tweede reeks overstromingen in Kaziranga, en volgens de berichtgeving staat al 85% van het park onder water.

De volgende ochtend – neushoornkalf 5: Na Jan in het gebied Bagori (onder)

De volgende morgen werd nog een neushoornvrouwtje gevonden die haar toevlucht had genomen in de achtertuin van een woning in het overstroomde dorp Na Jan nabij Bagori, het westelijke bosgebied van het Kaziranga National Park. Dankzij de inspanningen van het reddingsteam van het CWRC en de Kaziranga Forest Authority kon dit kleintje maandag bij ons terecht.

Een neushoorntje wordt per truck naar de opvang gebracht

Neushoornkalf dat in juli werd gered maakt kennis met negen oudere neushoorns in rehabilitatietraject

In de tussentijd is het neushoornkalfje dat tijdens de eerste overstromingen van dit seizoen (op 13 juli 2017) werd gered, gestabiliseerd en heeft hij kennisgemaakt met de oudere neushoorns in het CWRC.

Het kalf werd in eerste instantie in een weide geplaatst die grenst aan de crèche, waar hij in de gaten werd gehouden door een verzorger. Sinds afgelopen week verblijft hij in het gezelschap van negen oudere neushoorns, waarvan er acht tijdens de overstromingen van vorig jaar zijn gered. Meestal is hij te vinden in de buurt van een jong neushoornvrouwtje waaraan hij zich gehecht heeft. Hij volgt haar zoals hij dat bij zijn eigen moeder zou doen.

Aanvankelijk vermeed het kalf het contact met de oudere neushoorns, maar bij de wat jongere dieren voelde hij zich wel op zijn gemak. Het is interessant om te zien dat hij, naast de melkvoeding die hij nog krijgt, nu ook aan het verse gras begint te knabbelen, net als de oudere neushoorns. En nog belangrijker: hij heeft geprobeerd zijn ontlasting op dezelfde plek achter te laten. Dat is heel gezond gedrag voor een neushoorn en een bemoedigende stap in het rehabilitatieproces!

Het lijkt erop dat de overstromingen dit jaar erger zijn dan vorig jaar. Bij het Wildlife Rescue Centre van IFAW-WTI werden tijdens de overstromingen van vorig jaar in twee weken tijd acht neushoornkalfjes opgevangen. Dit seizoen zijn er tot nu toe al vijf neushoorns bij het CWRC ondergebracht, waarvan er vier op dezelfde dag arriveerden. Dat betekent dat er op dit moment veertien neushoornkalveren zijn die jouw steun nodig hebben in de komende jaren, tot de dag dat ze weer worden uitgezet in het wild.

--RGC

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime