Vietnamese politie redt ruim 100 schubdieren

Internationale media hebben bericht over de vondst van ruim 100 schubdieren die werden gered na een spectaculaire auto-achtervolging op een belangrijke snelweg in Vietnam. De dieren zaten vastgebonden in zakken, zonder voedsel of water. Vijf schubdieren overleefden de afschuwelijke omstandigheden niet, maar 113 exemplaren worden op dit moment opgevangen door natuurbeschermingsorganisaties in Vietnam.

Triest genoeg is dit verhaal geen uitzondering. Het is zelfs zo dat schubdieren het meest gesmokkelde zoogdier ter wereld zijn. De populaties nemen in hoog tempo af als gevolg van de stijgende vraag naar hun vlees en schubben. Het schubdier is het enige zoogdier dat helemaal bedekt is met schubben. Die schubben bieden een uitstekende bescherming tegen alle roofdieren, behalve tegen de mens. Naar schatting zijn er alleen al in het afgelopen decennium meer dan een miljoen schubdieren in het wild gevangen en illegaal verhandeld.

Vooral in Vietnam worden er regelmatig schubdieren en lichaamsdelen en producten van schubdieren ontdekt in vrachtcontainers, auto's, bussen en vrachtwagens. In oktober 2016 werden er maar liefst 61 schubdieren aangetroffen in een vrachtwagen. De volgende maand werden er zo'n 150 schubdieren ontdekt in zakken in een bus. De meeste waren nog in leven. In december werden 70 schubdieren ontdekt die opeengepakt waren in de achterbak van een auto.

Hoewel wordt aangenomen dat de meeste gestroopte schubdieren in Vietnam en China worden verkocht, wordt het probleem ook gevoed door de vraag vanuit Amerika. Tussen 2004 en 2013 nam de Amerikaanse douane meer dan 26.000 schubdierproducten in beslag.

Het IFAW doet er alles aan om dit probleem aan te pakken en de soort te beschermen voor het te laat is.  In 2016 werkte het IFAW op de Conferentie van Partijen in Zuid-Afrika samen met vertegenwoordigers uit landen over de hele wereld en met wetenschappers, natuurbeschermers en andere NGO's om ervoor te zorgen dat de internationale commerciële handel in schubdieren verboden werd onder de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Dieren en Planten (CITES). Dit initiatief heeft ertoe geleid dat nu alle acht de schubdiersoorten zijn opgenomen in Bijlage I van CITES en dat betekent dat het voortaan verboden is om schubdieren of lichaamsdelen daarvan over landsgrenzen heen te verhandelen.

--JF

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime