Video: Zes Russische beertjes beginnen nieuwe fase in buitenomheining

Nu de berenjongen de overstap hebben gemaakt van flesvoeding naar eten uit een kom, en de temperaturen in Rusland milder zijn geworden, zijn ze klaar voor een nieuwe fase in hun leven: de verhuizing naar de buitenomheining.

Maar eerst werden de beertjes gewassen. En dat was hard nodig na het moeizame leerproces naar pap eten uit een kom.

Ze waren groot genoeg om in de onverwarmde hut te slapen, waar ze dicht tegen elkaar kropen in één wollige hoop.

Mike, een maand ouder dan de rest, woog 11,5 kg (de andere berenjongen varieerden in gewicht van 6,3 kg tot 7,4 kg). Hun gewicht is enorm toegenomen sinds ze drie maanden geleden (vier voor Mike) werden geboren. Toen wogen ze nog niet meer dan een halve kilo.

Als de jonge beertjes hun zachte babyvacht verwisselen voor een kortere, veel ruwere vacht, kan hun uiterlijk drastisch veranderen. Daarom krijgen ze allemaal een chip, zodat we ze ook later nog kunnen identificeren.

Na hun overplaatsing hebben de berenjongen twee dagen doorgebracht in de hut, zodat ze konden wennen en weten waar ze bij regen kunnen schuilen. In de ochtend van hun derde dag werden, na het ontbijt, de deuren van de hut opengezet, zodat ze hun vrijheid konden ontdekken.

Zoals verwacht, durfden ze niet meteen de hut uit te komen. Mike, de dapperste van het stel, stapte als eerste naar buiten. Hij kreeg gezelschap van Masha en samen begaven ze zich enkele meters bij de deur vandaan.

Toen klom Masha in een boom en wist ze vervolgens niet hoe ze er weer uit moest komen.

De berenjongen buiten eten geven is nog niet zo gemakkelijk. Hoewel de pap van alle beertjes uit dezelfde pot komt, smaakt de pap in de kom van de buurman of -vrouw altijd beter. Om ruzies en vechten te voorkomen, zijn er speciale voederboxen gebouwd. Dat helpt, maar de pap in de middelste kom blijft nog altijd het lekkerst!

De vijf berenjongen in de omheining hebben recent gezelschap gekregen van een vrouwelijk berenjong, Tilda, nadat ze eerst de vereiste tijd in quarantaine had doorgebracht.

Ze vond al snel haar plek binnen de groep, maar heeft zich nog niet buiten de hut gewaagd. Voorlopig eet ze nog apart van de groep binnen.

--MD

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie