VIDEO: Trage start Canadese zeehondenjacht; jagers blijven thuis.

Een frustrerende situatie: we staan klaar om de commerciële zeehondenjacht te gaan documenteren, maar worden gedwarsboomd door die ene factor waarover we geen controle hebben – het weer. Door aanvriezende vorst, slecht zicht en sneeuwval kon er vandaag niet worden gevlogen. Volgens de officiële berichten voeren er slechts 28 boten uit naar het Front: een aantal dat vergelijkbaar is met de jacht in 2011, maar aanzienlijk lager ligt dan de 2.100 boten die in 2006 aan de jacht deelnamen. Na 2 dagen jagen zijn er zo’n 2.260 zeehonden gedood.

Desondanks hebben we gisteren vanuit de lucht een aantal verontrustende waarnemingen gedaan. Eén van de meest ernstige gevallen betrof een zeehondenpup die van grote afstand werd neergeschoten. Het dier lag ruim twee minuten te kermen van de pijn voordat de jager erin slaagde het met een tweede schot uit zijn lijden te verlossen. De jager hield zich hiermee aan de regelgeving, die een tweede schot voorschrijft wanneer een zeehond na de eerste kogel nog steeds zichtbaar beweegt. De grote afstanden en de moeilijkheid om vanaf een bewegende boot een goed gericht schot te lossen, zorgen er echter voor dat dit soort taferelen zich nog altijd veel te vaak afspelen.

Een artikel van de Canadese CBC meldde dat volgens veel vissers de markten te klein zijn om de kosten voor de zeehondenjacht dit jaar te rechtvaardigen. Met een prijs van 27 dollar (20 euro) per pels ziet het ernaar uit dat zeehondenjagers ondanks de overheidssteun niet bereid zullen zijn de ijsschotsen te trotseren voor een gevaarlijke, onzekere en niet winstgevende onderneming.

Het is nog vroeg in het seizoen, maar ik hoop van harte dat het aantal van 130.000 zeehondenpelzen dit jaar niet gehaald zal worden. Als zelfs de zeehondenjagers zeggen dat de jacht niets oplevert, dan moeten we ervoor zorgen dat dit zo blijft, om deze kwijnende industrie definitief uit zijn lijden te verlossen.

En daarbij is uw hulp meer dan ooit nodig. Ga naar ifaw.org/seals en kom in actie om ons te helpen definitief een einde te maken aan de zeehondenjacht.

--SF

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie