VIDEO: Russische berenjongen gaan ondanks hun moeilijke start goed vooruit

Bij het berenopvangcentrum van het IFAW zijn vier berenjongen binnengebracht uit het Central Forest Nature Reserve in Rusland; drie vrouwtjes en één mannetje.

Toeristen begaven zich zonder begeleiding van parkmedewerkers in de bufferzone van het reservaat.

Zonder het te weten kwamen ze te dicht bij het berenhol in de buurt.

Waarschijnlijk heeft de moederbeer hen gehoord en heeft ze in paniek haar hol verlaten. De toeristen zagen haar wegrennen en hoorden de geluiden van de berenjongen in het hol. Op dat moment dachten ze echter dat de moeder nog wel terug zou komen en ze wachtten eerst een tijdje af voordat ze het voorval meldden bij het parktoezicht.

Toen parkmedewerkers de jongen kwamen halen, troffen ze vier kleine beertjes aan van één of twee dagen oud. Alleen de twee grootste, sterkere jongen hebben het overleefd.

De andere twee beertjes, vrouwtjes, hadden door onderkoeling een longontsteking opgelopen en kregen antibiotica toegediend. Helaas mocht dat niet meer baten. Onderzoek op de dode beertjes wees uit dat de longontsteking zich in een vergevorderd stadium bevond en dat er nog maar 3-5mm levend weefsel over was.

De andere twee berenjongen verkeerden in goede gezondheid. Ze dronken al snel uit een fles en kwamen gestaag aan. De eerste weken kregen ze acht keer per dag om de drie uur babyvoeding, iets dat de daaropvolgende drie maanden werd volgehouden.

Inmiddels krijgen de jonge beertjes elke vier uur de fles. Per keer drinken ze 200ml (tegenover 50ml in het begin), en ze wegen respectievelijk 2300 gram (het vrouwtje) en 2250 gram (het mannetje), tegenover elk 500 gram bij aankomst. Het vrouwtje heeft de naam Zosya gekregen.

Het mannetje heeft nog geen naam; ideeën voor een naam zijn welkom.

Enkele weken later ontving het centrum vier mannetjesbeertjes uit de Regio Novgorod. Sergey meldde als oorzaak een legale jachtpartij en gaf zelfs het licentienummer van de jagers. We vroegen hem de zaak verder te onderzoeken, aangezien de winterjacht in Rusland verboden is.

Het hol werd in januari ontdekt tijdens een hertenjacht met honden. Toen de honden tegen de beer blaften, werden ze teruggeroepen. De locatie werd gemarkeerd voor de toekomstige jacht.

De beer lag in een ondiep hol onder een kleine spar, waar ze een bed van takjes had gemaakt. Nadat ze door de honden was opgeschrikt en vervolgens was neergeschoten, werden de honden snel teruggeroepen en namen de jagers de berenjongen mee. De jongen werden nog dezelfde dag bij het opvangcentrum afgeleverd.

Mila Danilova

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie