VIDEO: Olifanten redden door de aanvoerlijn van illegaal ivoor door te snijden

Een recent videoverslag op Sky TV HD over de ivoorhandel.

De illegale ivoorhandel begint met het doden van olifanten, loopt verder via smokkelaars die het ivoor over de internationale grenzen brengen en eindigt bij de illegale verkoop van snijwerk, signatuurstempels en snuisterijen van ivoor, op markten in Azië en via internet

Het IFAW probeert deze aanvoerlijn op alle cruciale punten door te snijden. Dat doen we door rangers te trainen in anti-stroperstechnieken, politici te stimuleren de verkoop van ivoor te blokkeren, samen te werken met douane- en handhavingsautoriteiten om verkopers op de zwarte markt aan te houden en door de consumentenvraag wereldwijd te verminderen. Dit laatste doen we met name in China, één van de grootste afnemers van producten van wilde dieren, met inbegrip van ivoor.

Midden februari hoorden we dat Sudanese stropers in het nationaal park Bouba Njida in Kameroen olifanten met honderden tegelijk afschoten. Ondertussen deden topambtenaren van de Kameroenese regering, die heel goed op de hoogte waren van de stropersactiviteiten, helemaal niets.

Céline Sissler-Bienvenu van IFAW-Frankrijk in Kameroen, naast één van de ruim 300 recent door stropers gedode olifanten.

Begin maart vlogen Céline Sissler-Bienvenu en Julie Landry van IFAW-Frankrijk vergezeld door een Franse televisieploeg, naar Kameroen om een onderzoek in te stellen en de situatie vanuit de lucht te bekijken. Céline en Julie hadden bovendien een gesprek met de minister van Bosbeheer en Natuur en zijn collega van Defensie, waarin ze aandrongen op snel ingrijpen. Door de internationale aandacht die dankzij het IFAW op de regering was gevestigd, zag deze zich eindelijk gedwongen actie te ondernemen.

Met driehonderd soldaten, een helikopter en drie ultralightvliegtuigen ging het nationale leger BoubaNjida binnen om een einde te maken aan de slachting. De stropers zijn mogelijk het park ontvlucht. Of dat echt zo is, is gezien de enorme afmetingen van het park niet met zekerheid te zeggen.

Bij een telling vanuit de lucht werden bijna 300 olifantenkarkassen gezien. Het werkelijke aantal dode olifanten kan nog aanzienlijk hoger liggen. Dorpelingen uit de omgeving meldden dat stropers volgens eigen zeggen 650 olifanten hadden gedood.

Tegen de achtergrond van de slachtpartij in Kameroen zette Interpol vorige week, met steun van het IFAW, een nieuwe stap in de strijd tegen de illegale handel in ivoor en neushoornhoorns. Het is de grootste Afrikaanse operatie tegen wildlife-criminaliteit ooit, uitgestrekt over 14 landen in het oosten, westen en zuiden van Afrika.

De eerste resultaten van de operatie met codenaam WORTHY zijn inmiddels bekend: enkele tientallen arrestaties en de inbeslagname van meer dan 250kg ruw ivoor, leeuwen- en luipaardhuiden, python- en krokodillenhuiden en levende vogels. Ook werden illegale vuurwapens en andere smokkelwaar onderschept.

Operatie WORTHY volgt op een ander door het IFAW medegefinancierd programma, een door Interpol gecoördineerd trainingsprogramma voor handhavingsambtenaren op het gebied van wildlife-criminaliteit, in samenwerking met Environment Canada. Deze training was gericht op samenwerking tussen verschillende instanties en de voordelen van een gezamenlijke aanwending van handhavingsmiddelen van verschillende Afrikaanse landen.

Voor de bescherming van wilde dieren is het van essentieel belang om het grootste probleem, de illegale handel, aan te pakken. Maar het IFAW beseft ook terdege dat het onmogelijk is om wilde dieren waar ook ter wereld te beschermen als we de consumentenvraag naar deze producten niet verminderen. Daarom zet IFAW-Azië zich al jarenlang in om de vraag naar producten van wilde dieren in China omlaag te brengen.

Directeur Grace Ge Gabriel van IFAW-Azië vertelde kortgeleden in een interview dat toezichthouders van het IFAW hadden geconstateerd dat er veel vermoedelijk illegale ivoorproducten werden aangeboden via Baidu.com, één van China’s grootste zoekmachines. Naar aanleiding van de informatie van het IFAW doet Baidu inmiddels onderzoek naar advertenties voor illegale producten van wilde dieren en verwijdert deze.

Tot nu toe heeft Baidu 13 forums gesloten die zich bezighielden met de illegale handel inlevende dieren en in ivoor, tijgerbotten, neushoornhoorns, zeeschildpadschilden en andere dierenproducten. Baidu verwijderde bovendien op 11 forums elke discussie met betrekking tot verboden soorten. In totaal heeft Baidu 34.685 advertenties verwijderd en het bedrijf werkt samen met het IFAW om andere manieren te vinden om de illegale handel in wilde dieren via internet te bestrijden.

China is één van de grootste afnemers van producten van wilde dieren en een onderzoek van het IFAW wees uit dat 70 procent van de Chinese consumenten niet wist dat voor ivoor olifanten worden gedood. Sommigen dachten zelfs dat olifanten misschien tanden verloren zoals mensen dat doen. In het Chinees betekent “ivoor” letterlijk “olifantentand”.

Met IFAW’s advertentiecampagne “Mama ik heb tanden gekregen” wordt uitgelegd dat ivoorproducten altijd afkomstig zijn van dode olifanten, en worden mensen opgeroepen geen ivoorproducten meer te kopen.

Deze advertenties zijn slechts één onderdeel van alles wat we in China doen om de ivoorvraag te verkleinen, maar ze zijn bijzonder effectief gebleken. De advertenties weden opgehangen in de metro, op luchthavens en op andere drukke locaties. Bovendien zijn ze nu ook opgenomen in een lesprogramma over dierenwelzijn. In juni 2011 werden ze door het Onderwijsbureau van Zhejiang gebruikt in het onderdeel Chinese taal van de Nationale Toelatingsexamens voor het Hoger Onderwijs, waaraan in die provincie in de afgelopen maand juni bijna 300.000 studenten deelnamen. Al deze 300.000 examendeelnemers in Zhejiang zijn zich nu bewust van het verband tussen de ivoorhandel en het doden van olifanten. Als de advertenties worden opgenomen in alle toelatingsexamens voor het hoger onderwijs in China, dan kunnen we daar jaarlijks meer dan 9 miljoen afgestudeerde middelbare scholieren bereiken.

--FO

Kom nu in actie en onderteken IFAW’s petitie Zeg NEE! tegen ivoor door hier te klikken.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie