VIDEO: Dag Winter! Hartverwarmende hondenhokkenactie in Canada afgesloten

Bekijk de bovenstaande videobeelden waarin het team bespreekt wat er is gedaan om honden te beschermen tegen de koude Canadese winter.

De Canadese winter is indrukwekkend geweest. Canadezen hebben het vaak over het weer, maar deze winter raakten ze er helemaal niet over uitgesproken.

In verschillende gemeenschappen waar het Northern Dogs Project van het IFAW actief is, is het al sinds november min 30!

Voor de vele honden die in het gebied buiten worden gehouden, betekenen dit soort weersomstandigheden een zware beproeving. En over deze honden maken we ons dan ook grote zorgen.

Dit jaar konden we echter opgelucht ademhalen.

Een indrukwekkend samenwerkingsverband tussen IFAW-donateurs, Habitat for Humanity, de Upper Grand District School Board en een groep leerlingen van de College Heights middelbare school heeft warme, stevige hondenhokken opgeleverd voor drie afgelegen (ijskoude) gemeenschappen waarbinnen het IFAW actief is.

Dankzij de hulp van onze partners verliep het bouwen soepel – het afleveren van het resultaat bij temperaturen ver onder nul zou heel wat lastiger worden!

De ervaren chauffeurs van AMJ Campbell trotseerden voor ons de ijzige en eindeloze snelwegen om het eerste transport af te leveren in het noordelijke Ontario. Die dag was het min 32 graden. Al na enkele minuten buiten was ik verkleumd tot op het bot. Een voorproefje van wat de honden in dit gebied dagelijks moeten doorstaan.

De eerste aflevering was meteen ook een van de meest gedenkwaardige.

We leverden een hok af bij Diane, een weduwe die alleen woont in een net huisje, samen met haar vier honden. Het zijn allemaal honden uit de buurt, die door haar zijn opgevangen. Ze maken deel uit van een lange reeks honden die ze samen met haar echtgenoot adopteerde, om ze de rest van hun leven liefdevol te verzorgen. 

De meest recente nieuwkomers in haar ‘familie’ zijn Barley en Bear, afkomstig van een gezin uit de buurt. De kinderen van het gezin waren groot geworden, en uitgekeken geraakt op hun huisdieren. Barley en Bear leven de meeste tijd buiten. Dianes hart is groot genoeg, maar haar budget is beperkt en simpelweg niet toereikend voor de aanschaf van hondenhokken.

Ik had wel de hele dag in Dianes gezellige huisje willen blijven, om naar haar verhalen te luisteren en plezier te maken met haar honden, maar we moesten verder. We vertrokken in de geruststellende wetenschap dat zij en haar honden er voor elkaar zijn, en dat het IFAW daar een kleine bijdrage aan heeft kunnen leveren. 

De volgende pakketten moesten worden afgeleverd in twee andere gemeenschappen. Met deze rit kon ik in een keer twee dingen van mijn ‘bucket list’ afstrepen – ik wilde altijd al eens samen met mijn echtgenoot op pad voor Northern Dogs; en ik kreeg de kans om een gigantische vrachtwagen te besturen.

Mijn man nam wat vakantiedagen op en stapte samen met mij en onze hond Katie in een enorme vrachtwagen volgeladen met hondenhokken om de 17 uur durende rit naar James Bay te maken. Samen reden we opnieuw van deur tot deur om, met hulp van onze contactpersonen ter plaatse, hondenhokken af te leveren.

Deze rit zal me altijd bij blijven, omdat we onderweg Winter hebben leren kennen.

Dit is Winter.

Winter was een van de vier puppy’s die door een lokale bewoner waren gevonden. Ze werden buiten aangetroffen, in de steek gelaten, zonder iemand die zich om hen bekommerde. Eén van de vier was al bezweken aan onderkoeling. Een andere leefde nog, maar was zo verkleumd dat hij zich nauwelijks nog kon bewegen. Ook deze puppy redde het uiteindelijk niet. Alleen Winter en een van haar broertjes bleven in leven.

Mijn zoon bedacht haar naam. Hij vond dat we ook een goede herinnering over moesten houden aan deze lange, strenge winter.

Op de dagen dat we de hondenhokken afleverden in James Bay vroor het 35 graden. Ik moest er niet aan denken hoe het voor Winter moet zijn geweest, buiten in de kou. Het is een wonder dat ze dat heeft overleefd. Haar verhaal onderstreept maar weer wat deze hondenhokken betekenen – voor sommige honden zijn ze het verschil tussen leven en dood.

Tegen alle donateurs die ons hebben gesteund, tegen Habitat for Humanity, de Upper Grand District School Board, de fantastische, betrokken leerlingen van de College Heights middelbare school, Home Depot en AMJ Campbell, en tegen alle lokale gemeenschappen die om hondenhokken hebben gevraagd, wil ik zeggen: bedankt!

De winter is inmiddels op zijn retour, en ook de kleine Winter gaat ons verlaten; zij gaat naar een nieuw adoptiegezin waar ze de rest van haar leven een warm thuis zal hebben.

Dag Winter!

--MC

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie