Verslag van een dierenarts over de hulp aan honden en katten in Libanon

Lebanon vet

Dit is een gastblog van dierenarts David Chico, die vorige maand met een team van het IFAW meereisde naar Libanon, voor de behandeling en vervolgens evacuatie van een aantal honden en katten. Het onderstaande dagboekverslag gaat over zijn ervaringen met de dieren die worden opgevangen door Animals Lebanon.--JG

19 september 2016

De eerste dag in Beiroet besteedde het IFAW-team aan het onderzoeken van een aantal dieren die Animals Lebanon tijdelijk bij pleeggezinnen had ondergebracht. We zijn veel dank verschuldigd aan dierenarts Ali Hameade, die ons zijn kliniek liet gebruiken! Veel van de onderzochte katten hadden verwondingen of onbehandelde infecties. Meerdere kittens die we onderzochten, waren al een pootje of een deel daarvan kwijtgeraakt door verwondingen tijdens hun leven op straat. Bij allemaal leek het erop dat ze zich goed herstelden en leerden om te gaan met hun handicap. We zagen ook meerdere katten die door onbehandelde ooginfecties slechtziend of blind waren geworden. Eén kitten kon zijn enkel niet meer buigen en daardoor zijn achterpootje niet meer gebruiken. We besloten tot amputatie. Bij een opvanggezin onderzochten we een hond die moeilijk liep. We constateerden een gebroken heup. We hopen dat hij er met verplichte rust in een bench en pijnmedicatie weer bovenop komt. Eén van de meest trieste gevallen was een zwart-wit katje dat gewond was geraakt aan zijn kopje toen zijn hele nestje opzettelijk werd overreden.

Dit katje was de enige overlevende. Het had last van scheefhals en een tremor, maar ging vooruit en werd elke dag sterker.

20 september 2016

Deze dag bracht het IFAW-team door bij Animals Lebanon, waar de katten werden onderzocht die er vast verblijven. Alle katten worden aangeboden voor adoptie, maar veel dieren die Animals Lebanon opvangt, zullen door gedrags- of gezondheidsproblemen nooit een nieuw baasje vinden. Gelukkig hebben ze het goed bij Animals Lebanon. Meerdere kattenverblijven hebben een buitenbalkon voor frisse lucht. Al met al is de ruimte die ze tot hun beschikking hebben indrukwekkend.

We hebben medicijnen tegen darmparasieten en anti-vlooienbehandelingen gegeven. Ringworm is helaas een veelvoorkomend probleem.Verschillende jonge, wat verwilderde katten bij Animals Lebanon hadden een kalkzwavelbad nodig, omdat ze niet reageerden op orale medicatie. En die klus was zonder twijfel de grootste, meest kliederige uitdaging van de dag. Op twee na hebben alle katten een bad gekregen.

Verder hebben we het over protocollen gehad waarmee ringworm in de toekomst binnen de perken kan worden gehouden. Hopelijk kunnen deze jonge katten nu sneller worden geadopteerd en hoeven ze niet nog wekenlang in het opvangcentrum te worden behandeld.

Deze dag kregen we ook gezelschap van dokter M.K. Shaleh en Bishr Adi, die vanuit Damascus, Syrië, overkwamen om bij te leren en ons te helpen.

21 september 2016

Dag drie in Beiroet was een drukke dag. We hielden een sterilisatie/castratiespreekuur voor de dieren die bij Animals Lebanon of op pleegadressen werden opgevangen. Nogmaals veel dank aan dierenarts Ali Hameade en zijn medewerkers, die hun kliniek beschikbaar stelden en meehielpen. We steriliseerden/castreerden zo'n 20 katten. En tussen de operaties door handelden we ook nog gewone afspraken af. Eén daarvan was een vervolgafspraak voor een hond die eerder geopereerd was om breuken in beide voorpoten te herstellen. De andere betrof twee kittens die direct van de straat werden binnengebracht. Het ene was een lief, oranje poesje van vier maanden oud, dat zonder ogen geboren was en verbazingwekkend genoeg in die conditie op straat had weten te overleven. Het andere katje was sterk vermagerd en vervuild. Allebei werden ze onderzocht, ontwormd, behandeld tegen vlooien en overgebracht naar pleeggezinnen. We eindigden de dag met een bezoek aan een ander deel van de stad, om zorg te verlenen aan negen katten die door een gezin voor Animals Lebanon werden opgevangen.

Het was een plezier om samen te werken met mijn Syrische collega, dokter M.K. Shaleh, wiens intelligentie en deskundigheid me steeds opnieuw versteld deden staan. Hij heeft geen vaste kliniek in Damascus, maar gaat met het openbaar vervoer naar de mensen toe. Wat hij nodig heeft, neemt hij zelf mee. Bij de mensen thuis voert hij behandelingen en operaties uit, tot complexe orthopedische procedures aan toe. Hij was ontzettend gedreven om te leren en zijn kennis en vaardigheden te vergroten. Het was heel interessant om informatie uit te wisselen en nieuwe technieken van elkaar te leren. Uiteindelijk heb ik net zo veel van hem geleerd als hij van mij.

Mijn medeteamgenoten van het IFAW, Jennifer Gardner en Diane Treadwell, zijn fantastisch. Slim, meelevend en gezellig om mee samen te werken, ondanks de omstandigheden. Eén van de beste dingen van het op deze manier te worden uitgezonden, is het ontmoeten van medewerkers en vrijwilligers van het IFAW. Samen vorm je al snel een hecht, effectief en efficiënt team, dat je het gevoel geeft dat je elkaar al jaren kent.

Maggie Shaarawi en Jason Weir van Animals Lebanon zijn fantastische mensen. Maggie heeft de organisatie na de oorlog in 2006 opgericht om de dieren op te vangen die achterbleven toen mensen op de vlucht sloegen. Ze zet zich onvermoeibaar voor de dieren in, ondanks dat ze daarnaast nog een fulltime baan heeft. En een verzoek om hulp wordt door haar nooit afgewezen. Haar man Jason zet zich in voor dierenwelzijnswetgeving en de bestrijding van de illegale handel in exotische dieren. De bescherming van chimpansees heeft zijn bijzondere belangstelling. Maggie, Jason en de andere vrijwilligers hebben met hun gulheid, warmte en vriendelijkheid deze ervaring extra bijzonder gemaakt.

22 september 2016

Dag 4 werd besteed aan een bezoek aan een ander deel van het land. Hier controleerden we een groep dieren waarover Animals Lebanon zich zorgen maakte. We hebben ze wat voer gebracht, waar grote behoefte aan was. Het is altijd moeilijk om te zien dat dieren onder minder wenselijke omstandigheden moeten leven, maar het is goed om te weten dat er mensen zijn die hun best doen om hun situatie te verbeteren.

23 september 2016

Dag 5 werd besteed aan castraties en sterilisaties, chippen en vaccineren. Ook bereidden we een aantal dieren met speciale behoeften voor op transport van Beiroet naar de VS, waar een definitieve plek voor ze wordt gezocht. Onder deze dieren waren ook het blinde oranje poesje en twee jonge katjes die door letsel een pootje misten. De vrijwilligers van Animals Lebanon zijn blij dat deze dieren een nieuw thuis krijgen. Toch stemt het afscheid ze verdrietig. Ze hebben veel in de dieren geïnvesteerd en zijn in al die tijd aan ze gehecht geraakt.

's Avonds aten we samen met de voorzitter van Animals Lebanon, Lana El-Khalid. Het was fijn om opnieuw iemand te ontmoeten die zich met hart en ziel om dierenwelzijn en dierenrechten bekommert, en zich inzet voor positieve veranderingen, wetswijzigingen en een beter leven voor alle dieren.

Toen ik me als vrijwilliger aanmeldde, wist ik niet wat ik kon verwachten. Maar ik heb ontdekt dat de mensen in Beiroet, ongeacht geloofs- of andere overtuigingen, stuk voor stuk warme, vriendelijke, betrokken en ontzettend ruimhartige mensen zijn. De medewerkers en vrijwilligers van Animals Lebanon zijn fantastische mensen met een passie voor dierenwelzijn.

Ik kwam om te helpen, maar ik heb er nog veel meer voor teruggekregen.

--DC

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie