Veldonderzoek: tijdens onze Atlantische reis volgen we de ongrijpbare dwergvinvis

Het team volgt dwergvinvissen, afwisselend tijdens de aanwezigheid en afwezigheid van boten met walvistoeristen.De volgende fase in onze Atlantische reis van 2012 is het volgen van IJslandse dwergvinvissen met behulp van realtime videobeelden.

Promotieonderzoek van Fredrik Cristiansen suggereert dat walvisexcursies het gedrag van de dwergvinvissen in Faxafloi Bay, een belangrijk gebied voor walvistoerisme bij Reykjavik, beïnvloeden. 

Om dit verder te onderzoeken, volgen we individuele dieren tijdens de aanwezigheid én afwezigheid van boten met walvistoeristen, en gebruiken we videobeelden om hun bewegingen aan de oppervlakte vast te leggen en het precieze gedrag in kaart te brengen, evenals de afstanden die ze afleggen.

Fredrik en zijn collega Michelle zijn twee weken bij ons aan boord om op basis van zijn eigen onderzoeksprotocol een vervolg te geven aan zijn eerdere onderzoek, dat in eerste instantie vanaf excursieboten werd uitgevoerd.

We volgen nu een week lang dwergvinvissen en we zijn erg tevreden over de manier waarop het volgen met video tot nu toe is verlopen. Voordat we met het project begonnen, wisten we niet hoeveel walvissen we zouden aantreffen, of hoe lang we de dieren zouden kunnen blijven volgen. De ongrijpbare dwergvinvis staat erom bekend dat hij moeilijk te volgen is, door zijn complexe gedrag aan de oppervlakte, en het feit dat hij daarbij vaak maar heel weinig van zichzelf laat zien.

We hebben echter het geluk gehad dat de zee vaak heel vlak was, en dat een aantal dieren bijzonder goed meewerkte. Het resultaat is dat we verschillende individuele dieren meerdere uren achtereen hebben kunnen volgen – ons record is tot nu toe zes uur. Daarbij hebben we kunnen zien hoe ze hun leefgebied gebruiken en veranderingen in hun gedrag aan de oppervlakte kunnen volgen over een tijdsperiode die langer was dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Verschillende teamleden bekenden eerder (met enige schroom) dat ze vonden dat de dwergvinvis zijn charmes wel heel erg bescheiden ten toon spreidt: onderzoekers moeten het vaak doen met een korte glimp van een rug of een rugvin die uit het water steekt, voordat het dier duikt en uit het zicht verdwijnt.

Nu we echter langzaam gelijk op varen met een gestaag voortzwemmende dwergvinvis, tegen het getij in varen terwijl een dier langs de getijdelijn foerageert, of in gezelschap van de stormvogels rustig op het water drijven terwijl er een walvis rond onze boot zwemt, kijken we met nieuwe waardering naar de bijzondere gewoonten, en het eigenaardige gedrag van deze walvissoort.

In de afgelopen week werden we echter ook vaker dan ooit tevoren van heel dichtbij vergast op hun naar rotte kool riekende adem. Tsja, sommige eigenschappen wennen echt nooit…

--SC

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming