Van deur tot deur om honden op Bali te beschermen

Dit is het eerste blog in een reeks over het Participatory Learning and Action Program op Bali.

Edo was nog maar een paar weken oud toen hij voor het eerst ziek werd. Hij had al een dag niets gegeten. Hij had overgegeven en voelde warm aan. En hij kon nauwelijks op zijn poten staan.

Gelukkig besloot zijn eigenaar het PLA-team (Participatory Learning and Action) te bellen met de vraag of ze naar hem wilden komen kijken.

Het lijkt misschien vreemd, maar dat mensen op deze manier om hulp vragen, betekent een groot succes voor het PLA-programma. De Balinese bevolking is ruimhartig, gastvrij en hartelijk – maar lange tijd leek het erop dat de mensen de problemen met de honden in hun omgeving gewoon niet zagen.

En door de heersende angst voor rabiës, reageren mensen vaak negatief op zieke honden. Doordat ze het verloop van de ziekte niet goed kennen, denken ze bij elk symptoom al snel dat het om rabiës gaat. Als ze een hond met schurft zien, of een hond die verzwakt is door een bacteriële infectie, dan vrezen ze vaak meteen het ergste. En de mensen zijn terecht op hun hoede – rabiës is na besmetting dodelijk en vorig jaar kostte de ziekte nog 15 mensen op het kleine eiland Bali het leven.

Reden voor het IFAW om in 2013 in samenwerking met de Bali Animal Welfare Association het PLA-programma op te zetten. We realiseerden ons dat er een huis-aan-huisprogramma nodig was om mensen voor te lichten over rabiës en de basisbehoeften van hun hond.

De afgelopen vier jaar is het PLA-team onder leiding van Made Suwana in 20 banjars, of wijken, de deuren langs gegaan. Ketut Winastra, voorlichter van het team, praat met mensen over hun honden, vraagt naar hun problemen en lost eventuele misverstanden op. De dierenarts van het team, Agung Harnawa, verleent elementaire medische hulp, waaronder vaccinaties en preventieve zorg.

En hun werk werpt echt zijn vruchten af. In banjars waar het PLA-team actief is, zijn honden goed doorvoed en gezond. Ze zitten niet aan de ketting of in kooien. En als een hond ziek is, dan doet de eigenaar wat hij moet doen: het team bellen voor hulp.

Bij Edo zakte uiteindelijk de koorts en inmiddels gaat het weer prima met. En het PLA-team blijft op het hele eiland Bali actief; om hun boodschap én belangrijke diergeneeskundige hulp te verspreiden.

--KA

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie