UPDATE: Massastranding dolfijnen officieel ten einde, toch blijven er dieren aanspoelen

Vrijwilligers van het MMRR-team van het IFAW verzorgen tijdens een recente massastranding drie dolfijnen in afwachting van hun vrijlating terug in zee.De massale stranding van gewone dolfijnen op Cape Cod die begon op 12 januari 2012 eindigde officieel op 16 februari, nadat er in totaal 179 dieren gestrand waren.

Totaal: 179*

Dood aangetroffen: 108

Levend aangetroffen: 71 (53 met succes terug uitgezet)

*Aangezien er gedurende 7 hele dagen na de genoemde datum geen nieuwe strandingen zijn gemeld, wordt de massastranding als voorbij beschouwd.

Helaas is het buitengewoon drukke strandingenseizoen dat we in 2012 hebben gehad nog niet afgelopen. Op 1 maart zijn er zes gewone dolfijnen gestrand bij Boat Meadow Landing in Eastham. Twee dolfijnen stierven kort na hun stranding, en vier dieren konden vanaf Herring Cove Beach in Wellfleet weer in zee worden vrijgelaten.

Op 6 maart strandden nog eens drie gewone dolfijnen bij de Chequessett Yacht Club in Wellfleet. Helaas was één van de dieren zo ernstig gewond dat we het in moesten laten slapen. De twee andere dolfijnen werden met succes terug uitgezet, opnieuw vanaf Herring Cove Beach.

Op 7 maart strandde één dolfijn ten westen van Corporation Beach in Dennis. Omdat het dier sterk vermagerd en gewond was, werd besloten het dier in te laten slapen.

De negen dolfijnen die sinds 1 maart zijn gestrand, worden niet meegeteld bij de massastranding die begon op 12 januari. Het gaat wel om dezelfde soort dolfijnen, maar ze strandden enkele dagen na de massale stranding.

In het kalenderjaar 2012 zijn er in totaal 190 gewone dolfijnen gestrand, een aantal dat flink hoger ligt dan het jaarlijkse gemiddelde van 38 gestrande gewone dolfijnen op Cape Cod.

Het Reddings- en Onderzoeksteam Zeezoogdieren (MMRR) van het IFAW is druk bezig met de afhandeling van deze nieuwe strandingen en het analyseren van de enorme hoeveelheid gegevens die in de afgelopen twee maanden is verzameld.

We blijven u op de hoogte houden van onze vorderingen.

--MB

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie