UNIEK: Uitgezette Siberische tijger bevalt in het wild van welpjes

Zolushka met haar twee welpjes
donderdag, 10 december, 2015

Zolushka, een Siberische tijger die in 2012 werd opgevangen door het IFAW en een jaar later gerehabiliteerd weer werd uitgezet, is gefotografeerd met twee jonge welpjes. De foto is genomen door een camera met bewegingssensoren in het Bastak natuurreservaat in het oosten van Rusland.

Van de Siberische tijger zijn nog ongeveer 500 exemplaren in de hele wereld in leven. De grootste bedreigingen waarmee de dieren te maken hebben, is illegale stroperij en het verlies van habitat. Zolushka, de Russische naam voor Assepoester, werd in 2012 als wees gevonden. Haar moeder is waarschijnlijk door stropers om het leven gebracht.

Zolushka met haar twee welpjes

“We zijn ontzettend blij dat Zolushka nu moeder is geworden van twee gezonde welpjes”, zegt Masha Vorontsova, hoofd van het IFAW Rusland. “Dit is waar me allemaal op hoopten toen we haar in 2013 hebben uitgezet. De foto laat zien dat ze zich volledig heeft aangepast aan een leven in het wild en inmiddels succesvol kan jagen, een partner kan vinden om mee te paren en nu dan zelf een nieuwe generatie Siberische tijgers kan gaan grootbrengen.”

Wetenschappers verbonden aan het IFAW monitoren Zolushka al sinds haar rehabilitatie. Ze is uitgerust met halsband met een radio- en satellietverbinding om haar bewegingen in kaart te brengen. Rangers volgen sporen in het veld en controleren door middel van de vele camera’s met bewegingssensoren de conditie van de tijger.

In mei en juni van vorig jaar zette het IFAW in samenwerking met Russische partners nog eens vijf Siberische tijgers uit, het grootste aantal dat ooit gerehabiliteerd werd teruggebracht in het wild. 

Video: Zolushka wordt vrijgelaten

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
+3170 3355 011
Mobiele telefoon:
+316 2438 5931
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime