Tsjechië onderschept grootste Europese partij neushoornhoorn ooit

Een witte neushoorn
woensdag, 24 juli, 2013

De inbeslagname van 24 witte neushoornhoorn en de arrestatie van 16 verdachten gisteren in Tsjechië is de grootste vangst in de Europese Unie tot nu toe. Het is hét bewijs dat het voorstel van Zuid-Afrika om de handel in wilde dieren en hun lichaamsdelen weer vrij te geven gevaarlijk is, zegt het International Fund for Animal Welfare (IFAW) vandaag.

Tsjechische autoriteiten maakten vandaag bekend dat een internationaal opererende bende illegaal neushoornhoorn Tsjechië binnensmokkelde en van daaruit verscheepte naar Azië. De bende huurde louche stropers in die de dieren in Zuid-Afrika doodden. Vervolgens registreerden men de hoorns als persoonlijke trofeeën en werden ze, met een vergunning, legaal het land binnengebracht.

“Deze inbeslagname laat zien hoe groot het probleem met de illegale handel in wilde dieren is, ook in de Europese Unie”, zegt Sonja van Tichelen, directeur van de Europese afdeling van het IFAW. “EUROPOL schat de wereldwijde handel op zo’n 18 tot 26 miljoen euro per jaar. Als Europa echt wat wil doen aan deze bendes en aan het afslachten van dieren voor hun hoorn of ivoor, moeten we werken aan wetgeving in de landen waar deze dieren de grootste risico’s lopen.”

Sinds het begin van dit jaar zijn tenminste 448 neushoorns in Zuid-Afrika gestroopt voor hun hoorn. In vijf jaar tijd is maar liefst 10 procent van de gehele populatie verdwenen. Ondanks deze cijfers heeft de regering van Zuid-Afrika aangekondigd dat ze tijdens de volgende vergadering van de Convention in International Trade in Endangered Species (CITES) zal gaan pleiten voor het opnieuw legaal maken van de handel in neushoornhoorn.

“Alleen de illegale handel brengt de neushoorn al op de rand van uitsterven”, zegt hoofd Wildlife Trade bij het IFAW Kelvin Alie. “De inbeslagnames, de vele arrestaties, de georganiseerde netwerken, het laat allemaal zien dat deze negatieve trend een zeer reëel dreiging voor de neushoorn vormt. Het verkopen van de enorme partijen ivoor en hoorn die liggen opgeslagen in Zuid-Afrikaanse loodsen is vanuit financieel oogpunt misschien logisch op korte termijn. Je haalt daardoor de enorm hoge prijs weliswaar omlaag, maar het is economisch behoorlijk naïef vanuit dierenwelzijnsperspectief. De regering van Zuid-Afrika doet er goed aan ook de gevolgen op lange termijn mee te wegen. In het belang van de dieren.”

Het IFAW feliciteert de Tsjechische autoriteiten met dit succes. “Alleen een internationale samenwerking tussen opsporingsinstanties kan de illegale handel in wilde dieren een halt toebrengen”, besluit Alie. 

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011 ext 118
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie