Trailer: Sonic Sea. Een oproep tot lawaaibeperking in het belang van walvissen

Oceanen zijn een symfonie van geluiden. Geluid is essentieel voor het overleven en welzijn van het zeeleven.

Maar in de afgelopen 100 jaar is de hoeveelheid lawaai in zee door toedoen van de mens drastisch toegenomen; door het scheepvaartverkeer, seismisch onderzoek voor olie- en gaswinning, militaire sonaroefeningen, allerhande bouwwerkzaamheden en andere activiteiten.

Sonic Sea is een indrukwekkende, 60 minuten durende documentaire van het IFAW en de Natural Resources Defense Council (NRDC) die tot denken aanzet. In de documentaire wordt ingegaan op de verwoestende gevolgen die walvissen en ander leven in zee ondervinden van lawaai geproduceerd door industrie en militaire operaties.

De film, met commentaar van Rachel McAdams en medewerking van Sting, biedt oplossingen en hoop voor een stillere oceaan, en onderstreept dat het uiteindelijke lot van de wereldzeeën onlosmakelijk verbonden is met het onze.

Het enige goede aan lawaai op zee is dat het direct ophoudt als we het niet langer produceren. Anders dan andere soorten vervuiling die soms pas na jaren, decennia of zelfs eeuwen verdwijnen, stopt lawaai direct.

Over de hele wereld dringen de wetenschappelijke gemeenschap, beleidsmakers en autoriteiten als de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), de Europese Unie (EU), de International Maritime Organization (IMO) en andere autoriteiten steeds nadrukkelijker aan op een vermindering van het lawaai. Aan de kant van de industrie komt er geleidelijk lawaai beperkende technologie beschikbaar voor de offshore bouw, olie- en gasonderzoek, commerciële scheepvaart en andere activiteiten. Voor een verdere ontwikkeling en het op de markt brengen van deze technologie moet er echter eerst nog het een en ander veranderen in de regelgeving.

Er is al relatief eenvoudige technologie beschikbaar waarmee het lawaai op zee drastisch kan worden beperkt. Alles wat er nog nodig is, is de politieke wil om deze oplossingen verplicht te stellen.

Sonic Sea zal wereldwijd worden vertoond op festivals en in sommige landen is het wellicht mogelijk om een voorstelling te laten organiseren door lokale organisaties.

Ik roep iedereen op een kijkje te nemen op www.sonicsea.org. Hier vindt u meer informatie over dit probleem, over geplande voorstellingen, en over hoe u kunt meehelpen lawaai op zee te beperken.

--AD

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime