Thema’s helpen bij naamgeving kalfjes in Amboseli

Het is een uitdaging om voor alle nieuwe olifantjes nieuwe namen te bedenken.Het einde van de babyboom is eindelijk in zicht.

Er zijn nog wel wat vrouwtjes zwanger die in de komende maanden moeten bevallen, maar kalfjes die na begin oktober worden geboren, worden niet meer tot de ‘babyboomers’ gerekend.

Het afgelopen jaar waren er 223 geboorten, met afstand de grootste groep kalfjes die is geregistreerd sinds het begin van het onderzoek in 1972.

Bij sommige families zijn ontzettend veel kalveren geboren – 13 of 14 bij de OA’s, de PA’s en de GB’s. Natuurlijk corrigeren we het absolute aantal kalfjes nog op basis van het aantal vruchtbare vrouwtjes, maar één ding is zeker: met een stuk of tien rondrennende babyolifantjes wordt het aanzienlijk drukker in de families!

Het is een behoorlijke klus om al de nieuwe kalfjes te volgen, maar ook om de sterfgevallen bij te houden die zich de komende maanden en jaren onvermijdelijk zullen voordoen. Maar dat is niet de enige grote uitdaging waar we voor staan. Op het moment dat ze er oud genoeg voor zijn, moeten al deze kalfjes een naam krijgen.

En dat is nog niet zo eenvoudig als het misschien lijkt.

Toen we in 1972 begonnen met het registreren van alle olifanten, hadden we er geen idee van dat we uiteindelijk zouden uitkomen op het totale aantal van 58 families dat we nu hebben.

Cynthia Moss en Harvey Croze begonnen individuele olifanten te fotograferen en de verschillende families in kaart te brengen, waarbij ze elke familie aanduidden met een letter van het alfabet – A, B, C, enzovoort.

Marjorie is één van de oudste kalfjes die we een naam hebben gegeven; zij werd geboren in 1987.

Elke olifant binnen een familiegroep kreeg een naam die met die familie-letter begon; de A-familie had Annabel, Alyce, Amy, Alison, Agatha, Amelia, enzovoort. Het duurde niet lang voordat de 27e familie werd geïdentificeerd, waarop besloten werd voortaan elke nieuwe familie aan te duiden met twee letters: AA, AB, BA, BB.

In de beginperiode werden de olifantennamen vrij willekeurig gekozen.

Sommige dieren kregen de naam van een god of godin – Isis, Athene, Dionysos, of van een beroemd filosoof – zoals Aristoteles of Plato. Andere namen hadden weer een meer beschrijvende waarde, wat vooral het geval was bij de stieren die zich al van hun familie hadden losgemaakt; Long Left, Handsome en Sleepy (omdat Cynthia hem op een dag languit slapend aantrof).

Andere namen waren afgeleid van boeken die het onderzoeksteam op het moment van naamgeving aan het lezen was; Remedios naar een personage uit “Honderd jaar eenzaamheid”, of Bronowsky uit “De Parel in de Kroon”.

Later, naarmate de populatie verder groeide, nam het team zijn toevlucht tot babynamenboeken.

In de boekenkasten bij ons op kantoor en in ons kamp duikt nog regelmatig een beduimeld exemplaar op.

In 1987 stapte Cynthia echter over op een nieuwe strategie, en elk jaar worden de namen nu volgens een specifiek thema gekozen.

Aan de hand van deze jaarthema’s kunnen we olifanten van dezelfde leeftijd gemakkelijker met elkaar in verband brengen, wat vooral belangrijk is voor nieuwe teamleden die nog moeten leren wie precies wie is.

In de afgelopen twee decennia zijn er vele thema’s voorbij gekomen; plaatsen, rivieren, steden en bergen in Afrika; Arabische, Indiase, Noorse, Masaï en Bijbelse namen; planten van Amboseli; sterren en planeten; muzikanten, acteurs en actrices, voetballers; computers, internet; snoepjes en drankjes.

Nog altijd geldt dat elke naam moet beginnen met dezelfde letter als de familiecode, en dat betekent dat we soms wat creatief met de spelling moeten omgaan.

Vronsky, genoemd naar een personage uit het boek Anna Karenina.

De QB-familie is een regelrechte ramp; bij het snoepjesthema van 2007 hebben we ons moeten behelpen met namen als ‘Qaramel’ en ‘QitQat’ (naar karamelsnoepjes en Kit Kats).

Maar in de meeste gevallen beleven we toch veel plezier aan het bedenken van een thema en de bijbehorende namen.

Net als bij mensen, geldt bij olifanten dat de eerste levensjaren de meest kritieke zijn voor hun overlevingskansen.

Daarom geven we olifanten pas een naam in het jaar waarin ze 4 jaar oud worden. Op dat moment hebben ze de meest risicovolle periode achter de rug en kunnen we er redelijkerwijs van uit gaan dat ze in leven zullen blijven.

Een andere regel is dat we nooit twee keer dezelfde naam gebruiken; niet alleen omdat het voor onze langetermijnadministratie belangrijk is dat elke individuele olifant een unieke identiteit heeft, maar ook omdat we elk dier kennen als een uniek individu.

Het is onvoorstelbaar dat er ooit nog een andere Echo, of een andere Barbara zal komen.

We geven echter niet alle olifanten zelf een naam.

Sinds 1988 werken we ook met een naamgevingsprogramma, waarmee we donateurs de kans geven tegen betaling een kalfje een naam te geven.

Dit programma is anders dan andere adoptieprogramma’s, omdat elk kalfje echt van één donateur een naam krijgt, en die naam voor altijd vast blijft staan.

Welke naam krijgen deze kalfjes?

Donateurs krijgen foto’s van het kalfje en zijn of haar familie en een beschrijving van de geschiedenis van de familie. Donateurs van wie de 'geadopteerde' olifant iets belangrijks meemaakt, krijgen van ons een verslag.

Donateurs moeten zich bij de naamgeving aan een paar simpele regels houden; de beginletter moet overeenkomen met die van de familiecode, maar verder hoeven ze zich niet aan een bepaald thema te houden.

Mensen kiezen vaak namen die verwijzen naar een bijzonder iemand in hun leven.

Mensen van wie de naam al een keer is gebruikt, moedigen we aan een andere naam te kiezen, of we komen tot een compromis; zo hebben we een ‘Ruth II’ en een ‘Charlie GC’, om deze kalfjes te onderscheiden van de oorspronkelijke Ruth en Charlie.

Ondanks ons donateursprogramma moeten we toch elk jaar nog een nieuw thema verzinnen.

En dat is misschien iets waar u ons bij kunt helpen; u kunt hier onder een suggestie achterlaten voor een thema.

Het is wel belangrijk dat u een thema kiest waarbij voor elke letter van het alfabet namen te bedenken zijn.

Deze meest recente kalfjes krijgen pas in 2016 een naam, maar het zou prettig zijn om te weten dat we voor al deze 223 jonge olifantjes al een goed thema klaar hebben liggen!

--VF 

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie