Stropers doden meer dan 200 olifanten in Kameroen

Jonge olifant met slagtanden
donderdag, 16 februari, 2012

Stropers hebben vanaf midden januari meer dan 200 olifanten afgeslacht voor hun slagtanden in Kameroen, Centraal Afrika.

Het IFAW (www.ifaw.org) verklaart dat een bewapende bende van Soedanese stropers tientallen rond trekkende olifanten heeft gedood in het Bouba Njida National Park, in het oosten van Kameroen.

Rikkert Reijnen van het Nederlandse IFAW kantoor zegt dat het vaker voorkomt dat zwaar bewapende bendes van stropers vanuit Soedan het gebied doorkruizen gedurende het droge seizoen om olifanten te doden voor hun ivoor. ‘Het ivoor wordt west en centraal Afrika uit gesmokkeld voor markten in Azië en Europa. Met het geld worden wapens aangeschaft die in regionale conflicten gebruikt worden zoals bijvoorbeeld bij onrusten in Darfoer, Soedan en in de Centraal-Afrikaanse Republiek, ’aldus Reijnen. 

Kameroens Bouba Njida NP grenst aan Chad dat op haar beurt in het oosten en zuiden grenst aan Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Het is niet duidelijk hoeveel olifanten er nog leven in Kameroen maar volgens het Elephant Status Report (2007) van de IUCN  (International Union for Conservation of Nature) zouden er nog maar zo’n 200 olifanten over zijn in dit gebied. Alhoewel het waarschijnlijker is dat het populatieaantal tussen de 1.000 en 5.000 dieren ligt. 

Reijnen benadrukt dat alleen als wij de vraag naar ivoor de das om doen, we deze jachtpartijen kunnen stoppen.

Ook is het van groot belang om de parkwachters in de landen waar olifanten voorkomen op te leiden en ze te voorzien van de juiste materialen. Alleen dan kunnen zij het hoofd bieden aan professionele stropersbendes. 

Het IFAW start binnenkort een trainingsprogramma in Chad waarbij de parkwachters en handhavingsambtenaren van het Sena Oura National Park worden opgeleid om de strijd aan te gaan met stropers.

Het Sena Oura NP is  een grensoverschrijdend park met Bouba Njida NP. Het uiteindelijke doel is om een gecoördineerde aanpak te realiseren om zo de olifanten in dat gebied te beschermen.

“Het IFAW geeft sinds 2009 anti-stroperij assessments, trainingen en hulp aan rangers en parkwachters in centraal Afrikaanse landen. Deze landen hebben te maken met diverse uitdagingen om de strijd aan te kunnen gaan met de bloederige en wrede illegale handel in ivoor,’ aldus Reijnen.

‘Deze landen hebben nu de commitment nodig van de internationale gemeenschap om deze goed opgeleide en gemotiveerde mensen financieel te ondersteunen zodat zij olifanten daadwerkelijk kunnen beschermen.’

Post a comment

Mediacontact

Yvette Brook
Contact phone:
06 20998553
Contact email:

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie