Strijd tegen dodelijke bushmeathandel in Kasungu National Park

De favoriete jachtmethode van bushmeatstropers is de wildstrik, een wreed middel dat volstrekt willekeurige slachtoffers maakt.

De schade en vernietiging die de bushmeathandel in Afrika aanricht, worden vaak overschaduwd door de illegale handel in ivoor en neushoornhoorn, waarnaar in de media de meeste aandacht uitgaat.

Maar de bushmeathandel is in feite veel grootschaliger en treft veel meer dieren.

Heel veel verschillende wilde dieren, van de rietrat tot de olifant, worden gedood om hun vlees.

Waar bushmeatjagers ongehinderd hun gang kunnen gaan, worden eerst de grotere wilde dieren uitgeroeid. Als die 'op zijn', komen de kleinere soorten aan de beurt.

De gevolgen kunnen catastrofaal zijn, want binnen een ecosysteem speelt elke soort een essentiële rol.  

In Kasungu National Park hebben we vrijwel alle antilope-, zebra- en buffelpopulaties drastisch zien afnemen, deels als gevolg van de bushmeathandel. Roofdieren als leeuwen en luipaarden zijn direct afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende aantallen van deze prooidieren. En dat betekent dat ook zij de gevolgen hebben ondervonden.

Het resultaat is dat Kasungu zijn complete stabiele leeuwenpopulatie heeft verloren. Nomadische leeuwen doen op hun omzwervingen het park nog wel eens aan, maar als ze daar nauwelijks nog prooidieren aantreffen, trekken ze verder naar andere gebieden, op zoek naar voedsel.  

Waarom stroperij met strikken extra gruwelijk is.

De favoriete jachtmethode van bushmeatstropers is de wildstrik, een wreed middel dat volstrekt willekeurige slachtoffers maakt. Ook dieren die niet specifiek op het wensenlijstje van de bushmeatjagers staan, belanden vaak onbedoeld in een strik, om vervolgens een langzame, pijnlijke en volstrekt zinloze dood te sterven. Dit soort slachtoffers vormt 90% van de vangst in de strikken van stropers. Niet alleen antilopensoorten, maar ook leeuwen, luipaarden en hyena’s worden het slachtoffer van deze onnodige sterfte.  

Sommige dieren weten zich in eerst instantie los te rukken, maar blijven rondlopen met de strik nog om hun nek of poot, waardoor ze langzaam stikken of uiteindelijk een poot kwijtraken. Er worden regelmatig olifanten gezien die een stuk van hun slurf missen, of oude verwondingen aan hun poten hebben, veroorzaakt door een strik waaruit ze zich los hebben weten te rukken. Er zijn maar weinig dieren die zonder medische hulp helemaal herstellen. Maar de kans dat ze die hulp krijgen is miniem, aangezien er in Malawi maar weinig dierenartsen actief zijn. Het leed dat door de bushmeathandel wordt aangericht, is onvoorstelbaar en hartverscheurend. De wrede jachtmethoden kosten talloze onschuldige wilde dieren het leven.

Door wie wordt bushmeat gekocht?

Het georganiseerde, grootschalige en doelbewuste karakter van de bushmeathandel - van het zetten van de strikken tot het transport en de slacht, de verkoop en de consumptie - wordt schromelijk onderschat. Nog altijd bestaat de misvatting dat bushmeatstropers jagen voor hun levensonderhoud, en niet voor illegale winsten op commerciële schaal. Maar de realiteit staat in schril contrast met dit beeld. 

Het overgrote deel van het duur verkochte bushmeat wordt niet uit noodzaak door hongerige mensen in plattelandsgebieden gekocht. De enorme markt bedient verschillende groepen consumenten. De vraag is gebaseerd op een culturele voorkeur. Het vlees van veedieren is op de meeste stadsmarkten verkrijgbaar en is meestal niet zo duur. Bepaalde wilde diersoorten zijn echter zeldzaam geworden, waardoor de prijs voor hun vlees flink is gestegen. En dat maakt ze een delicatesse voor de rijke elite. De kleine groep die zich de aanschafprijs kan veroorloven, ontleent daar status aan.

Onderzoekers van het IFAW hebben dit met verschillende undercoveroperaties aangetoond. Recent brachten onze onderzoekers bijvoorbeeld nog een hele 'bushmeatslagerij' aan het licht die in de stad Lusaka was gevestigd. Hier werden tientallen letchwe, een middelgrote antilope, geslacht en verwerkt tot bundeltjes gedroogd vlees, klaar voor de verkoop op de zwarte markt.

De dieren waren door stropers afgeschoten, die hun karkassen vervolgens bij de slagerij hadden afgeleverd. Daar werden de letchwe direct gevild, waarna de onbruikbare delen, zoals de kop en grote botten, op een enorme hoop werden gegooid.

Hier werden tientallen letchwe, een middelgrote antilope, geslacht en verwerkt tot bundeltjes gedroogd vlees, klaar voor de verkoop op de zwarte markt.

Het karkas werd vervolgens opgedeeld in specifieke delen en het vlees werd gedroogd en verpakt in kleine, gemakkelijk te verbergen bundeltjes. Vervolgens werd het vlees gedistribueerd naar lokale markten.  

IFAW: Van tragedie naar succes

Het lijkt een enorme opgave om de bushmeathandel en -distributie aan te pakken, maar in Kasungu, waar het IFAW sinds december 2015 ingrijpt, zijn de positieve resultaten nu al zichtbaar.

Sinds de oprichting van de Commando Unit, een elite-eenheid van speciale rangers, en de strategische spreiding van handhavingsmiddelen over de regio, is de zebrapopulatie van Kasungu al gegroeid. Nadat het aantal zebra's eerder was teruggelopen van zo'n 600 naar nog slechts zes exemplaren, mocht het park in 2016 drie nieuwe veulens verwelkomen.

Nadat het aantal zebra's eerder was teruggelopen van zo'n 600 naar nog slechts zes exemplaren, mocht het park in 2016 drie nieuwe veulens verwelkomen.

Raphael Chiwindo van het IFAW-team in Kasungu ziet in die groei een positief teken en het bewijs dat het park zich begint te herstellen na jaren van ongebreidelde bushmeatjacht.

Het zijn kleine tekenen als deze die ons laten zien dat de natuur en wilde dieren zich altijd zullen herstellen, als wij ze maar de kans geven en ondersteuning bieden.

--ML

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime