Spotlight Rusland: jonge beren brengen jaarwisseling door in winterhol

Bruine beren Zahar en Pipp brengen de winter door in het IFAW Bear Rescue Center in Bubonitsy, Rusland

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstig van Mila Danilova van het IFAW-kantoor in Rusland. -- EZ

Twee overwinterende berenjongen, genaamd Zahar (mannetje) en Pippi (vrouwtje), brengen de jaarwisseling door in het berenopvangcentrum van het IFAW in Bubonitsy, Rusland.

Zahar arriveerde precies een jaar geleden in het centrum, toen hij 5 dagen oud was. Hij was één van de vier berenjongen die uit een hol werden gered nadat de moeder was gedood bij een illegale winterslaapjacht in de regio Tver. Helaas bezweken twee van de vier beertjes binnen een week aan een longontsteking. Zahar en zusje Zosya (die vorig jaar al in het wild werd uitgezet) overleefden het wel. Voordat hij aan zijn winterslaap begon, woog Zahar 62 kg, een flinke jongen al!

Pippi kwam op 3 april 2012 naar het opvangcentrum, toen ze 3 of 4 maanden oud was. Zij werd samen met zusje Mira gered in het natuurreservaat Polistovsky. Hun moeder was door honden uit haar hol gejaagd. Gelukkig werden de twee hulpeloze berenjongen gevonden door opzichters van het park, die het IFAW waarschuwden. Pippi’s zus Mira werd op 27 september 2012 weer uitgezet in het Polistovsky natuurreservaat, maar net als Zahar had Pippi nog wat meer tijd nodig om zich voor te bereiden op haar vrijlating. Voordat ze aan haar winterslaap begon, woog Pippi 36 kg.

Zahar en Pippi richtten zelf een eigen winterhol in, op een andere plek dan het comfortabele kunstmatige hol dat door Sergey voor hen was gebouwd. Ze gingen een maand geleden in winterslaap (6 december 2012).

Het IFAW is van plan de twee beren in april 2013 uit te zetten. Ze krijgen dan een geavanceerde satellietzender omgehangen, zodat ze kunnen worden gevolgd. Op deze manier kunnen er waardevolle gegevens worden verzameld waarmee we onze methoden voor het redden en rehabiliteren van weesdieren nog verder kunnen perfectioneren.

--MD

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie