Spotlight Rusland: het gaat goed met de uitgezette Amoertijger Cinderella!

Voor degenen die het verhaal van Cinderella volgen, een verweesde Amoertijger die gerehabiliteerd en in mei weer in het wild werd uitgezet, het gaat goed met haar! Ze is uitgerust met een GPS-zender waarmee onze collega's in Rusland haar kunnen volgen.

Volgens de signalen die we opvangen, doet Cinderella het erg goed in het wild. c. IFAW

Tijdens de eerste vier weken na haar vrijlating, verbleef Cinderella in een, voor een Amoertijger, erg klein gebied. Ze kan inmiddels jagen, vertellen de sporen op de plaatsen waar ze langer verbleef ons. Ze verbleef er wat langer om te kunnen eten voor ze verder zou trekken.

VIDEO: Amoertijger vrijgelaten in Rusland - Cinderella's sprong naar vrijheid

Al snel begon Cinderella de omgeving te verkennen en haar territorium uit te breiden. Ze trok zelfs naar een erg afgelegen gebied, waar onze speurders haar niet konden vinden. We hebben, behalve de GPS-locaties, maar weinig informatie over wat ze tijdens deze periode deed. Gelukkig zijn er geen berichten over confrontaties tussen tijgers en de lokale bevolking; een belangrijke indicatie dat er geen problemen zijn geweest voor Cinderella. In augustus keerde ze terug naar het beschermde park waar speurders haar makkelijk konden lokaliseren en bevestigen dat het goed met haar gaat.

Toen verloren we het signaal. In september stopte Cinderella's GPS-zender met werken en sindsdien hebben we geen berichten meer ontvangen. Maar onze volhoudende medewerkers, met wat steun van onze partner Wildlife Conservation Society, hebben inmiddels resultaat geboekt. Er zijn weer radiosignalen opgevangen en haar sporen zijn gevonden in november en december.

Voor Cinderella's veiligheid en bescherming, maken we haar locaties niet openbaar. Maar we kunnen stellen dat de vrijheid Cinderella goed doet, tijdens haar eerste acht maanden in het wild.

Tot nu toe is er geen bewijs dat Cinderella al een vast territorium heeft, wat normaal is voor een jongvolwassen tijger. De constante aanwezigheid van een mannetje in haar beschermde park is goed nieuws en verhoogt de kans dat ze hier blijft.

De enige klachten van de lokale bevolking zijn dat ze soms het aas uit de vallen van jagers steelt. Dit is van groot belang omdat er veel discussie bestaat over de vraag of tijgers die opgegroeid zijn in een rehabilitatiecentrum te gewend raken aan mensen en 'probleemtijgers' worden na hun vrijlating.

Het monitoren van haar bezigheden, vorderingen en verplaatsingen tijdens deze eerste winter zal belangrijk zijn. We blijven proberen om haar vaak op te sporen deze winter. Maar gebaseerd op de informatie die we tot nu toe hebben kunnen verzamelen,  heeft ze de vaardigheden om  te overleven in het wild.

Op dit moment worden er drie andere Amoertijgers gerehabiliteerd door een samenwerkingsverband tussen het IFAW, Wildlife Conservation Society, Servertsov Institute, Inspection Tiger, Bastak Zapovednik en Agricultural Academy of Primorskii Krai.

--GA

Dankzij uw donatie kunnen we tijgers als Cinderella helpen. Maak vandaag nog een donatie over.

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie