Spotlight Mexico: een verhaal met een ontknoping die haast wel voorbestemd moet zijn!

Op de bodem van een rioolput krijgt “Kaab” wat water te drinken.Op 7 augustus was ik na een grote sterilisatie- en castratiecampagne in Playa del Carmen op weg naar huis. Ik maakte me zorgen over orkaan Ernesto die ons de volgende dag zou bereiken, en we waren op het ergste voorbereid. Plotseling hoorde ik op de lokale radiozender een beller die meldde dat er een hond in een grote, onafgedekte rioolput was gevallen of gegooid. Een minuut later werd ik door de presentatrice van het radioprogramma op mijn mobiel gebeld met de vraag of het IFAW de hond kon helpen. Ze was blij te horen dat we al onderweg waren en dat ze dit goede nieuws aan haar luisteraars kon melden.

Dierenarts Erika Flores van het IFAW vergezelde me, samen met lokale dierenarts Monse Ramirez Morales. Bij aankomst zagen we een aantal mensen die in de put stonden te kijken, maar niet wisten wat ze moesten doen. Wat we zagen was een grote ronde opening, vol brokken puin, afval, roestig staaldraad en een doodsbange Labradorachtige hond, die was weggekropen in een hoek. Hij had schrammen op zijn snuit en lijf, opgelopen bij zijn vruchteloze pogingen om er uit te klimmen.

Met de orkaan in aantocht moesten we hem zo snel mogelijk uit de put halen, voordat de hele boel zou volstromen. Daarom liet ik me voorzichtig in de put zakken en na wat schrammen hier en daar slaagde ik erin hem te bereiken. Ik zag dat er wat kippenbotjes lagen, mogelijk de reden waarom hij in de put was gesprongen. Er lagen een heleboel botten en vleesresten, dus hij had niet echt honger, maar hij was wel uitgeput en dorstig, dus ik vroeg Erika om me wat water aan te geven. Met een mes sneed ze de onderkant van een plastic fles, die ik als een geïmproviseerde drinkbak gebruikte. Toen ik de hond het water aanbood, begon hij direct als te drinken.

Nadat ik zijn vertrouwen had gewonnen, vroeg ik Erika om ook naar beneden te komen, en met onze riemen konden we hem er uiteindelijk uit tillen. Het eerste wat hij deed toen hij boven was, was naar ons kwispelen!

Erika besloot hem Kaab te noemen, wat ‘honing’ betekent in de Mayataal. En die naam past perfect bij hem, niet alleen door zijn honingkleurige vacht, maar ook door zijn ‘honingzoete’ karakter!

Zijn redding werd gemeld in de radio-uitzending en een aantal mensen gaf aan hem wel te willen adopteren als zijn eigenaar zich niet zou melden. Er ging een aantal dagen voorbij en gelukkig nam de orkaan af tot een tropische storm, en kregen we alleen harde wind en regen. Maar helaas meldde zich niemand voor Kaab, ondanks dat hij duidelijk iemands huisdier was. Hij kon op commando zitten en blijven, en liep netjes aan de riem en naast de fiets.

We zetten zijn verhaal op Facebook, en het ging als een lopend vuurtje rond. Intussen bleef Kaab bij ons en kreeg hij een goede wasbeurt en een behandeling tegen teken, werd hij ontwormd en gevaccineerd en gecastreerd, ter voorbereiding op adoptie.

Vanessa Peña en Miguel Angel Lozano, gefeliciteerd met jullie nieuwe hond en hartelijk dank dat jullie je hart en huis wilden openstellen voor Kaab, wat een mooi happy end!

Tien dagen na zijn redding kregen we een onverwacht telefoontje van een stel waarvan de eigen, zeer geliefde hond korte tijd daarvoor was overleden. Deze hond hadden ze uit het asiel geadopteerd, waar hij eveneens de naam "Kaab" had gekregen. Ze verbaasden zich over de grote gelijkenis tussen hun overleden hond en deze recent geredde Kaab... toeval of niet?

Ze kwamen vanuit de nabijgelegen stad Puerto Morelos langs om de hond te zien en het was van beide kanten liefde op het eerste gezicht. Direct bij de eerste kennismaking deden ze hem de halsband met de penning van hun geliefde Kaab om. Wat een geweldig eerbetoon aan je vorige hond, om een andere hond te helpen die dat zo hard nodig heeft!

Vanessa Peña en Miguel Angel Lozano, gefeliciteerd met jullie nieuwe hond en hartelijk dank dat jullie je hart en huis wilden openstellen voor Kaab, wat een mooi happy end!

-- JDLT

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie