Spotlight Kenia: Blaren en brandende zon trotseren voor de olifanten

Van links naar rechts: Iregi Mwenja en Jim Nyamu van het Elephant Neighbor’s Center, en Steve Njumbi, Hoofd Programma’s van IFAW Oost-Afrika, lopen langs tientallen vrachtwagens die in lange rijen knooppunt Machakos passeren, op de weg van Mombasa naar Nairobi.

Jim Nyamu vormde de afgelopen twee weken een eenzame figuur langs de Afrikaanse wegen. Hij legde bijna 500 kilometer te voet af van Mombasa aan de kust naar Nairobi in het binnenland, in een indrukwekkende poging aandacht te vragen voor de gevaren die olifanten bedreigen en de noodzaak om deze dieren te beschermen.

Ik ben niet bepaald een atleet – en Jim in feite ook niet – maar het afgelopen weekend liep ik ongeveer een kilometer met hem mee, om met hem te praten over zijn bijzondere actie.

Het was loodzwaar – het is de heetste periode van het jaar in Kenia, en de middagtemperatuur bij knooppunt Machakos lag rond de 33 °C. Het voelde zelfs nog heter aan door het schroeiende asfalt, dat we door onze schoenen heen konden voelen branden.

Honderden zware vrachtwagens denderden langs ons heen, op weg naar bestemmingen in het binnenland – en in omgekeerde richting naar de kust – met goederen hoog opgetast, bestemd voor schepen en verafgelegen plaatsen.

De aanblik zette me aan het denken...

Kenia heeft een bedenkelijke reputatie verworven als bron en belangrijke doorvoerroute voor illegaal ivoor – in de afgelopen maand werd bijna 3,5 ton ivoor in beslag genomen dat in verband kon worden gebracht met Kenia. Twee ton daarvan werd in de haven van Mombasa aangetroffen. 

In de meeste gevallen was de bestemming Azië, en China in het bijzonder.

Terwijl op een steenworp afstand de wielen van een eindeloze stoet zwaar beladen vrachtwagens voorbij denderden, besefte ik eens te meer welke enorme inspanningen nodig zullen zijn om een einde te maken aan deze bloedige, wrede handel, die in 2011 maar liefst 50.000 olifanten het leven kostte.

Het zijn ontmoedigende cijfers. Als we deze strijd willen winnen, is ieders hulp hard nodig - van de grootste multinationals, tot regeringen, de verschillende NGO's en het publiek.

De voettocht van Jim Nyamu maakt deel uit van de campagne Ivory Belongs to the Elephant van het  Elephant Neighbor’s Center , dat door het IFAW via het Kenya Elephant Forum wordt ondersteund.

In mijn ogen is Nyamu een held. 

Tijdens zijn lange tocht door de verzengende hitte verspreidt hij een belangrijke boodschap onder gewone Kenianen, namelijk dat olifanten onze hulp en bescherming nodig hebben.

Vanochtend kreeg ik een bericht van Jim. 

Hij schreef: “Steve, het was goed om je te zien vrijdag. En ik wil jou en het IFAW namens het ENC heel hartelijk bedanken voor alle steun. 

De morele en financiële steun en andere hulp van het IFAW hielpen me er doorheen terwijl ik zwetend over moeilijk begaanbare wegen voortzwoegde”.

Het IFAW is er trots op een held als Jim te mogen steunen.

--SI

U kunt onze gezamenlijke inspanningen en de financiering van projecten als dat van Jim steunen door nu een gift over te maken.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie