Spotlight: INTERPOL’s Project WEB gaat de strijd aan met online wildlifecriminaliteit

Het eerste internationaal gecoördineerde onderzoek naar online-handel in ivoor is een feit. Het IFAW en INTERPOL zetten samen Project WEB op, een onderzoek naar de Europese online-handel in ivoor. Uit dit onderzoek blijkt dat er in twee weken tijd honderden ivoren voorwerpen met een gezamenlijke waarde van EUR 1,450,000 werden verhandeld via veilingsites in negen Europese landen. Meer dan 660 advertenties voor ivoor op 61 verschillende websites werden geanalyseerd. Het resultaat: zes nationale en drie internationale onderzoeken, naar aanleiding van advertenties waarin ivoor werd omschreven als nieuw of geïmporteerd zou worden vanuit het buitenland.

Project WEB in cijfers:

Een geschatte waarde van € 1,45 miljoen aan ivoor

Gevonden in 9 landen

Via 61 veilingssites

In 660 online advertenties

Die bevatten honderden ivoren voorwerpen

In een periode van 2 weken

Met als resultaat 6 nationale onderzoeken

En 3 internationale onderzoeken

Deze week begint de 16e vergadering van  CITES (Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten). De 177 deelnemende landen hebben, dankzij de intensieve lobby van het IFAW, toegezegd onderzoek te doen naar online wildlifecriminaliteit en na te gaan of de maatregelen tegen deze vorm van criminaliteit voldoende zijn om de handel een halt toe te roepen. Hoewel één land de wetgeving al aangepast heeft en een klein deel van de landen inmiddels strategieën ontwikkelt om de online-handel tegen te gaan, moeten nog veel meer landen hun belofte nakomen en een eind maken aan de online wildlifecriminaliteit.

Sinds 2004 brengt het IFAW de groeiende bedreiging van online-handel in bedreigde dieren aan het licht. Een serie onderzoeken van het IFAW toont keer op keer aan dat er duizenden dieren en producten gemaakt van dieren, zoals ivoor, wereldwijd  te koop worden aangeboden op internet.

Het IFAW ontdekte dat levende apen, grote katachtigen, vogels en reptielen online worden verkocht en dat je delen of producten van neushoorns, olifanten, haaien, antilopen en steuren kunt aanschaffen via internet. In januari 2012 vond het IFAW 17,847 producten van ivoor op 13 Chinese websites, onbegrijpelijk omdat geen van deze producten de vereiste goedkeuring van de overheid had. Daarnaast werden er tijdens een onderzoek in de Verenigde Arabische Emiraten en omliggende Arabische landen 796 advertenties voor levende dieren gevonden op 11 websites. Geen van de producten had enige documentatie om te bewijzen dat de goederen legaal waren.

Uit een Europees onderzoek van het IFAW in 2011 bleek dat er een bloeiende handel bestond in ivoren voorwerpen. In een periode van twee weken werden op 43 sites in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Portugal, Spanje en Duitsland 669 advertenties voor ivoor gevonden.

De cijfers zijn verontrustend en lastig te bevatten. Laat me je een voorbeeld geven dat de verschrikkingen van de illegale handel laat zien. In 2010 gaf een Brits koppel toe 12 keer illegaal gehandeld te hebben. Ze hadden drie keer illegaal geïmporteerd, zeven keer illegaal verkocht en ze hadden twee keer verboden soorten in hun bezit. Het koppel in kwestie verkocht delen van uilen, een baviaan, makaken, een python, een Afrikaanse pinguïn , een Afrikaanse leeuw en een Maleisische vliegende hond. Deze voorwerpen werden bewaard in een opslagkamer vol met schedels en andere lichaamsdelen die me, toen ik de foto zag, deed denken aan een mortuarium voor wilde dieren.

Dit probleem onder de aandacht brengen is een belangrijke eerste stap, maar het IFAW ging al een stap verder en betrok websites, wetshandhavers en regeringen in hun campagne om een einde te maken aan de online-handel in wilde dieren.

Na ons Killing with Keystrokes-onderzoek in 2008, waar we erachter kwamen dat ivoor het meest verkochte wildlife product was, moedigden we eBay aan om de verkoop van ivoor via hun websites te stoppen. Het IFAW was dan ook erg blij met het verbod dat eBay in januari 2009 instelde op de verkoop van ivoor. Inmiddels hebben andere websites het voorbeeld gevolgd, waaronder Alibaba (www.taobao.com) in China, ’s werelds grootste site voor handelaars.

Hoewel het verbieden van online handel door websites het aantal verdachte verkopers omlaag brengt, is er nog steeds hardere actie nodig om deze handel helemaal te stoppen. We hebben gezien hoe handelaren hun producten proberen te maskeren om zo de politie, de douane, of websites als eBay voor de gek te houden en ontdekking te voorkomen.

Naast INTERPOL werkt het IFAW samen met handhavingsinstanties, we delen de informatie van onze online onderzoeken, we zetten handhavingsacties op touw en we brengen websites en beambten in contact zodat ze hun krachten kunnen bundelen tijdens de strijd tegen illegale online-handel in wilde dieren.

--TMS

Kijk hier voor meer informatie over illegale handel in wilde dieren.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie