Spotlight Indonesië: Gewoon een dag als alle andere

Het gewonde katje dat het niet heeft gered.Janice Girardi, oprichter en directeur van de Bali Animal Welfare Association (BAWA) is ‘s morgens nooit voor tien uur op kantoor.

Terwijl wij allemaal onze boterhammen smeren, van onze koffie nippen en lui door de krant bladeren of nog een paar minuutjes extra slaap stelen, volgt Janice haar eigen ochtendroutine – ze rijdt door de straten van Bali om honden en katten eten te brengen of mee te nemen.

Met bakken vol zelfgemengd voer met rijst, kip, ei, pompoen en andere groenten (het standaardmenu voor honden en katten die door BAWA worden opgevangen) rijdt ze door de wijken, via één van de vele routes die regelmatig ‘s morgens worden gecontroleerd.

Honden verzamelen zich bij haar auto voor wat vaak hun enige goede maaltijd van de dag is en Janice kijkt of er dieren bij zijn die extra medische zorg nodig hebben. Vervolgens rijdt ze langs de markt en de lokale vuilstort om te kijken of er nog puppy’s of in zeldzamere gevallen jonge katjes zijn achtergelaten. Ze neemt de tijd om met de lokale bevolking te praten over de verzorging van hun huisdieren en grijpt in als ze ziet dat een dier direct hulp nodig heeft.

Ze ziet de dieren. Ze stopt voor ze. Ze helpt ze.

Afgelopen dinsdag begon voor Janice niet anders dan haar andere ochtenden. Ze arriveerde bij BAWA met vier puppy’s van acht weken oud en een piepklein grijs cypers katje waarvan de oogjes nog niet eens open waren. Allemaal waren ze gevonden bij de lokale vuilstort – een plaats waar vaak ongewenste dieren worden achtergelaten. Janice gaat hier vaak langs omdat ‘gedumpte’ puppy’s het in de straten van Bali gewoonlijk niet redden.

Ze vallen al snel ten prooi aan een verscheidenheid van parasieten, ziekten en honger. Van deze dieren arriveren er maandelijks talloze bij de kliniek van BAWA. Vaak is al hun haar uitgevallen en is hun huid grijs en schilferig.

Gelukkig leken de puppy’s die Janice dinsdag heeft opgehaald niet lang alleen te zijn geweest. Hun buikjes waren wel opgezet en ze hadden kale plekken als gevolg van ringworm, maar verder waren ze in goede conditie. De toestand van het kleine katje was helaas minder hoopgevend.

Toen Janice bij het kantoor van BAWA aankwam, vroeg ze meteen of Dr. Kati Loeffler, bezoekend dierenarts van het IFAW, het katje in haar auto wilde komen onderzoeken.

Het kopje en achterwerk van het diertje zagen er normaal uit, maar toen ze haar voorzichtig omdraaiden, werden verschillende grote open wonden zichtbaar, die vol maden zaten. “Ze moet meteen naar de BAWA-kliniek,” adviseerde Dr. Loeffler, “en ze heeft vocht nodig”. Maar zelfs met deze instructies en een snelle tocht naar het ziekenhuis was de prognose slecht. Kort na aankomst in de kliniek is het katje gestorven.

Om zo elke ochtend door te brengen zou voor iedereen een zware opgave zijn. Toch is het Janice absoluut niet aan te zien wat ze allemaal al heeft meegemaakt als je haar na haar ‘rondes’ het kantoor ziet binnenlopen.

Ze is klaar om aan de slag te gaan en ziet er helemaal niet uit alsof ze net een hele ochtend op de vuilstort naar puppy's en kittens heeft gezocht, waarbij ze letterlijk door het vuilnis heeft moeten waden om bij ze te komen. En je zou zeker niet verwachten dat ze net rijst heeft uitgedeeld aan straathonden, of een hond heeft gered die door zijn baasje was 'gestraft' met kokend hete olie.

Je zou ook nooit kunnen vermoeden dat Janice aan het rondbellen is geweest voor een veilige plek voor 19 honden van wie het baasje is overleden; dat ze zich sterk heeft gemaakt voor de vrijlating van een jonge aap die in een kooi in een open veld werd gehouden zonder voedsel, water of schaduw; of dat ze een vrouw in de buurt heeft uitgelegd hoe ze haar hond het juiste voedsel kan geven; of dat ze een gezin in het dorp ervan heeft weten te weerhouden een onschuldige groene slang dood te slaan die hun huis was binnengekropen.

Je zou het niet weten, tenzij je ernaar zou raden of vragen, want Janice weidt niet uit over haar ochtend als ze op kantoor aankomt.

Voor Janice is het gewoon een dag als alle andere...

--HL

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam