Spotlight India: natuurbeschermers waken over veiligheid van wilde olifanten

Opgespoord na rehabilitatie: jonge olifanten Tinku en Rupa gespot in het wild, waarbij ze zich als echte wilde olifanten gedroegen!

[body]

Dit bericht is geschreven door bioloog Anjan Sangma en naar ons verstuurd door communicatiecoördinator Sheren Shrestha, beiden medewerker van het samenwerkingsverband IFAW - WTI.

Een routineklus neemt soms een verrassende wending. Zo bleek ook op 17 april van dit jaar.

We liepen door het Doimari-gebied in Manas National Park; zoals elke dag op zoek naar sporen van de olifantenkalveren die door ons team met de hand zijn grootgebracht en vervolgens hier zijn vrijgelaten.

Het team bestond uit boswachters, leden van de maatschappelijke organisaties Manas Maozigendri Ecotourism Society en Agrang Ecotourism Society – en dierenverzorgers van IFAW-WTI.

Om ongeveer kwart over negen gebaarde onze dierenverzorger Gobinda Garh plotseling naar ons dat we moesten blijven staan. Op fluistertoon vertelde hij dat er in de rivierbedding voor ons twee olifanten aan het grazen waren.

Toen zagen wij ze ook. En het schoot door me heen dat dit de kalveren waren die door ons team waren uitgezet.

We kwamen nog iets dichterbij, om ze wat beter te kunnen zien. En toen zagen we dat één van de dieren Tinku was (we herkenden hem aan zijn versleten halsbandzender).

Toen we nog iets dichterbij kwamen, bevestigden Gobinda en Debojit Saikia, een andere dierenverzorger, dat het andere dier Rupa was!

Haar herkenden we aan een slagtand met een afgebroken puntje. Zij was één van de eerste olifantenkalveren die in 2007 in Manas werden uitgezet, in gezelschap van vijf andere kalveren.

De laatste officiële waarnemingen waren in februari 2010, op de dag dat haar halsbandzender werd verwijderd, en één maand later, bij een andere gelegenheid.

Debojit en Gobinda probeerden de kalveren te benaderen om te proberen Tinku’s halsbandzender te verwijderen.

Maar de dieren liepen van ons weg en verdwenen het bos in voordat we ze konden bereiken.

Het is jammer dat we de zender niet konden verwijderen. Toch is de hele gebeurtenis positief – we hebben gezien dat ze veilig zijn in het bos en dat ze mensen uit de weg gaan… een duidelijk bewijs dat ze echt wild zijn geworden!

Mijn gedachten gingen uit naar alle boswachters en de maatschappelijke organisaties, zonder wie dit alles niet mogelijk zou zijn geweest - een veilig thuis bieden voor deze kalveren in Manas.

Dag in dag uit zetten deze mensen zich in om Manas en de olifanten die er leven te beschermen - met patrouilles in het park, de bestrijding van stropers en illegale vestigingen (waarbij ze zich soms de woede van de lokale bevolking op de hals halen), door het voorkomen of oplossen van conflicten tussen mensen en olifanten, en nog veel meer.

Via het Greater Manas Conservation Project geeft IFAW-WTI deze natuurbeschermers trainingen, zodat ze hun werk nog effectiever kunnen doen. Daarnaast verstrekken we veldkits met basisbenodigdheden voor het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden.

En daarmee geven we deze mensen een belangrijke steun in de rug – niet alleen door hun vaardigheden te verbeteren, maar ook door hun moreel en motivatie een oppepper te geven.

Hun harde werk wordt door de buitenwereld vaak nauwelijks opgemerkt. En als er dan al over hen gepraat wordt, dan is dat meestal als er iets misgaat.

Ik heb het van dichtbij meegemaakt en ik kan er dit over zeggen: als er iets misgaat, dan trekt niemand zich dat meer aan dan deze mensen zelf.

Kleine successen als de waarneming van Rupa en Tinku zorgen ervoor dat ze de moed er in houden, en hun werk met zo veel inzet blijven doen.

Deze natuurbeschermers zijn de mensen aan wie we dit soort successen te danken hebben.

--SS

Ga voor meer informatie over ons werk voor de bescherming van olifanten naar onze speciale pagina over dit onderwerp.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie