Spotlight India: hulpverleners laten zich niet ontmoedigen door wrede acties neushoornstropers

Een olifantenkalf dat werd gered in Kanchanjuri.

Vorige week werd het Kaziranga National Park in Assam, India, voor de tweede keer in twee maanden getroffen door een grote overstroming, die bijna 90 procent van het park onder water zette. Gezien de intensiteit en omvang van de overstromingen maakten de bosbeheerautoriteiten en hulpverleners zich zorgen dat het water opnieuw een spoor van vernietiging zou achterlaten in het park en onder de dieren die er leven.

Onze reddingsmedewerkers lieten zich niet uit het veld slaan door het schokkende nieuws dat in slechts drie dagen tijd vijf ontheemde neushoorns genadeloos waren afgeslacht door stropers, en bleven zich onvermoeibaar inspannen om de getroffen dieren in het park te helpen.

Nog maar twee maanden geleden kostte een hevige overstroming aan bijna 600 dieren in en rond het park het leven. Door deze tweede golf van overstromingen zijn tot nu toe 143 dieren omgekomen.

Alleen al het Wildlife Rescue Center van het IFAW heeft in de afgelopen week 26 reddingsacties verricht; hierbij ging het om 14 zwijnsherten, twee moerasherten, een Aziatische olifant, twee Indische neushoorns, een varkensdas, drie buffels, een python, een sambara en een bonte neushoornvogel.

Van deze 26 dieren zijn er 14 met succes weer uitgezet in het wild en worden er vijf nog gerehabiliteerd in het centrum. Een olifantenkalf, een neushoornkalf en twee wilde buffelkalfjes zullen langere tijd in het centrum blijven om te worden gerehabiliteerd.

Naarmate het waterpeil van de machtige Brahmaputrarivier en haar zijrivieren daalt, wordt de situatie in het park langzaam weer normaal. Hoewel het aantal reddingsacties inmiddels is afgenomen tot normale aantallen, hebben onze dierenartsen het nog steeds razend druk met de zorg voor het ongewoon hoge aantal opgevangen dieren. Vooral de zorg voor onze 'grotere gasten', het olifantenkalf, het neushoornkalf en de twee buffelkalfjes, vraagt veel tijd.

Het neushoornkalf reageert goed op haar verzorgers en is begonnen melk uit de fles te drinken. De beide buffelkalfjes hadden aanvankelijk nog moeite met de flesvoeding. Het is uiteraard behoorlijk wennen voor deze dieren, die natuurlijk nooit eerder een fles hebben gezien.

Een geredde neushoorn in het opvangcentrum, 2 oktober 2012.

Dankzij de toewijding van verzorgers Prasanta, Lakhi en Ramen hebben de beide kalfjes echter inmiddels uit de fles leren drinken. Het was hartverwarmend om te zien met hoeveel liefde en zorg Prasanta de kalfjes liet drinken, terwijl Lakhi de dieren vasthield en Ramen over hun borst streek om ze gerust te stellen, precies zoals een moederbuffel dat bij haar kleintjes zou doen.

Het olifantenkalf is helaas nog wat zwak en ze is gisteren naar het speciale verblijf voor jonge olifantenkalfjes overgebracht. Omdat olifanten zeer sociale dieren zijn, laten we ze geen moment alleen. Dit betekent dat dokter Reetika Maheshwari voortdurend bij het kalf in de buurt blijft: om het te verzorgen, gezelschap te houden en de benodigde mentale stimulans te geven.

Dokter Reetika heeft goede hoop dat het olifantje het gaat redden. Ze verwacht dat ze snel weer haar eigen soortgenoten om zich heen zal hebben, als ze zich bij de andere olifanten voegt die net als zij in het centrum worden gerehabiliteerd.

Ik realiseerde me dat je als dierenarts of rehabilitatiedeskundige meer in huis moet hebben dan een goed stel hersens, de juiste opleiding en een betrokken instelling, hoewel al deze dingen zeker belangrijk zijn. Je moet ook mentaal sterk zijn en geduld hebben. 

Het verzorgen van jonge dieren is geen eenvoudige opgave. Je moet 24 uur per dag, zeven dagen per week zorgen dat ze voldoende eten, onderdak en medische zorg en aandacht krijgen. Als altijd ben ik onze geweldige, toegewijde medewerkers bijzonder dankbaar voor alle goede zorgen die ze aan de dieren besteden.

--SB

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie