Spotlight India: creatief project rond olifanten zet kinderfantasie aan het werk

 creatief project rond olifanten zet kinderfantasie aan het werk

Ooit een olifant gezien met flapperende vleugels, afgezien van onze vriend Dombo dan, of een olifant met een koptelefoon als een rockster?

In de fantasie van kinderen is niets onmogelijk.

Een creatieve workshop rond het thema olifanten op de Ahlcon Internationale School in Delhi, onder leiding van kunstenares Shubhra Chaturvedi, en georganiseerd door het IFAW en de Wildlife Trust of India, ontketende de fantasie van de jonge deelnemers – tot vliegende olifanten aan toe.

De workshop ‘Art for Elephants’ kwam mede tot stand dankzij de betrokken medewerking van dr. B C Sabata, die de leiding heeft over het Eco Clubs programma voor scholen van de regering in Delhi.

Dit unieke initiatief onder de paraplu van het Animal Action Educatieprogramma, zal navolging krijgen in een serie vergelijkbare workshops op scholen door heel India, die docenten en leerlingen kennis laten maken met de interessante activiteitenpakketten en waarbij ruimte is voor een vrolijke noot en creativiteit.

Het olifantenthema van het Animal Action Educatieprogramma sluit aan bij het Internationaal Olifantencongres (E 50 50) dat in november in New Delhi gehouden zal worden.

De dag begon toen het auditorium volstroomde met 200 kinderen uit de negende klas die samen met hun docenten naar mijn verhaal kwamen luisteren. Ik vertelde over de problemen met de bescherming en het welzijn van olifanten en legde uit, hoe zij zelf kunnen helpen en de juiste keuzes kunnen maken om positief bij te dragen aan de bescherming van wilde dieren en hun leefgebieden.

Daarna volgde de vertoning van film Olifanten, om nooit te vergeten, waarna we ons naar het knutsellokaal verplaatsten, waar al een groep jongere kinderen zat te popelen om met de workshop te beginnen.

Deze eerste workshop met kunstenares Chaturvedi dient als voorbeeld voor latere workshops voor leerlingen in andere delen van India, geleid door andere regionale kunstenaars. De opdracht voor deze leerlingen was om olifantenfiguren te maken uit papier maché van gerecycled papier en deze met verschillende materialen te versieren.

Het is de bedoeling dat de mooiste werkstukken van de leerlingen cadeau worden gegeven aan afgevaardigden bij het E 50 50 congres.

 

Als eerste gaf Shubra, ervaren in het werken met kinderen, haar pupillen mee dat ze hun fantasie de vrije loop moesten laten. En dat lieten ze zich geen twee keer zeggen.

Het resultaat was bijzonder verrassend. We hadden wel verwacht dat er olifanten gemaakt zouden worden in de meest wonderlijke kleuren, versierd met verf, folie, glitter, lapjes stof, gedroogde bladeren, papier, watten en spiegelscherven.

Maar wat we niet hadden verwacht, was dat elke olifant een eigen persoonlijkheid zou krijgen, met een eigen verhaal, zo zeer zelfs dat ze van hun makers een naam kregen.

Zo hadden we er een die ‘Grumpie’ heette en die door zijn kudde was achtergelaten, en weer een andere die als een echte rockster een grote donkere zonnebril droeg.

Weer een andere was felgroen en droeg een pilotenbril en een koptelefoon, en een jonge kunstenaar die zelf graag later piloot wil worden, gaf zijn olifant vleugels gemaakt van afgevallen bladeren!

Er waren er bij die ik graag mee naar huis had willen nemen, vooral één met de naam Janardhan (betekenis: hij die mensen helpt), bedacht door een jongetje dat de film Olifanten, om nooit te vergeten nog niet eens gezien had.

Voor de deelnemers was deze ervaring in ieder geval onvergetelijk.

De school zal op hetzelfde thema voortborduren met de 600 leerlingen in de klassen 6 tot en met 9, en zal ook de Duitstalige lespakketten gebruiken voor de leerlingen van de Duitse afdeling van de school.

Schoolhoofd dr. Pandey heeft beloofd het Duitse lespakket te zullen opnemen in het lesprogramma van de school!

--RG

Ga voor meer informatie over het IFAW Animal Action Educatieprogramma naar onze speciale pagina over dit onderwerp.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie