Spotlight Duitsland: nieuwe dierenartsenpraktijk helpt minder draagkrachtige huisdierbezitters in Hamburg

IFAW-dierenarts Alexandra weet hoe ze haar vele verschillende patiënten moet behandelen.© IFAW/R. Otzipka

Huisdier ziek, maar geen geld voor dierenarts?

In Duitsland verkeren veel mensen in een situatie waarin ze nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

Veelal is een huisdier hun enige metgezel. Als ze zo’n dier dan moeten zien lijden omdat ze hem niet genoeg voedsel of medische zorg kunnen bieden, is dat bijna ondraaglijk.

Om de medicijnen en andere zaken te kunnen betalen waar hun huisdier dringend behoefte aan heeft, brengen ze liever zelf een offer, bijvoorbeeld door minder uit te geven aan levensmiddelen.

Dit is een van de redenen waarom het International Fund for Animal Welfare (IFAW) met een nieuw project is begonnen, samen met Tiertafel. Deze Duitse organisatie distribueert voedsel aan huisdieren van mensen die van de bijstand leven.

Drie jaar geleden opende het IFAW een dierenkliniek in het voedseldistributiepunt van Tiertafel in Berlijn. Sindsdien behandelt onze dierenarts, Janine Bräuer, om de twee weken dieren op de uren waarop Tiertafel voedsel uitdeelt en verleent zij zo nodig noodhulp.

Ze verricht vaccinaties, brengt chips bij dieren aan, en behandelt dieren met ontstekingen, bijtwonden en chronische ziekten. Daarnaast geeft ze adviezen, reikt medicijnen uit en maakt spoedoperaties mogelijk.

Er is een enorme behoefte aan het werk van deze dierenarts.

Doorgaans behandelt Janine minstens 30 dieren in de loop van één middag. Haar klanten staan vaak urenlang geduldig met hun hond of kat te wachten.

Toen we zagen hoe dringend er in Berlijn behoefte was aan deze vorm van ondersteuning, beseften we dat we hier ook mensen en dieren in andere steden van kunnen laten profiteren. We besloten een nieuwe dierenartsenpraktijk bij het distributiepunt van Tiertafel in Hamburg op te gaan zetten.

We mogen ons zeer gelukkig prijzen dat we voor Tiertafel Hamburg een uitstekende dierenarts hebben gevonden: Alexandra Wenzel, bijgenaamd “Kiki”. Alexandra heeft bij de Universiteit van Berlijn gewerkt en in Franse en Zwitserse klinieken.

Ze heeft ook deelgenomen aan sterilisatieprojecten voor straathonden en –katten op het eiland St. Maarten, waar ze onder andere weesdieren heeft verzorgd. Vanaf eind april kunnen de klanten van Tiertafel in Hamburg hun huisdieren door Alexandra laten onderzoeken en behandelen.

Om zeker te stellen dat de zorg verstrekt wordt aan huisdieren die het het hardst nodig hebben en die gemotiveerde baasjes hebben, moeten mensen die voor deze hulp in aanmerking willen komen minstens zes maanden lang regelmatig dierenvoer hebben ontvangen via het distributiepunt van Tiertafel in Hamburg.

Ook moeten ze een deel van de behandelingskosten zelf betalen en ze mogen niet met nieuw aangeschafte huisdieren aankomen.

Alexandra beschrijft haar eerste indrukken van haar nieuwe werkomgeving als volgt:

“Het zijn heel aardige mensen en ik kreeg een warm onthaal. Ik zal de eerste tijd vast wel een flink aantal chronisch zieke patiënten te zien krijgen. Mensen die te weinig geld hebben, laten dat soort ziekten meestal niet behandelen. Maar ernstige ziekten zullen we toch echt moeten aanpakken om erger te voorkomen!”

“We zijn zeer dankbaar dat we in Alexandra zo’n betrokken dierenarts hebben gevonden. Ze staat te popelen om zich voor dit project in te zetten en om de mensen en dieren hier in Hamburg te helpen”, zegt Alexa Kessler, projectleider van dit Duitse IFAW-project.  “Maar het is natuurlijk maar een druppel op een gloeiende plaat. Het echte probleem is de armoede in Duitsland en daar zullen politici een blijvende oplossing voor moeten vinden.”

Voorlopig zal Kiki’s praktijk één keer per maand open zijn, op één van de twee dagen waarop ook het voedseldistributiepunt van Tiertafel geopend is, en op dezelfde openingstijden. Ze heeft immers ook nog haar praktijk in Blankenese, een ander stadsdeel van Hamburg.

We kijken uit naar onze samenwerking met Alexandra! 

--DV

Wij zouden dit werk niet kunnen doen zonder uw steun. Wilt u alstublieft een gift overmaken?

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam