Spaanse koning Juan Carlos begaat domme blunder met trofeejacht

De Spaanse koning Juan Carlos ligt onder vuur na een jachttrip naar Botswana die naar verluidt zo’n 42.500 euro zou hebben gekost. De trip kwam aan het licht toen de vorst met een gebroken heup in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Het nieuws veroorzaakte een golf van verontwaardiging in het hele land – als gevolg van de huidige financiële schuldencrisis zucht de Spaanse bevolking onder een oplopende werkloosheid en harde bezuinigingen. Juan Carlos — toevallig ook erevoorzitter van de Spaanse afdeling van het Wereld Natuur Fonds (WWF) — oogstte eveneens scherpe kritiek van natuurbeschermers, die de natuurbeschermingsorganisatie oproepen om Juan Carlos te royeren.

Deze misstap van Juan Carlos staat helaas niet op zichzelf. Op dit moment tekent zich een verontrustende trend af - een trofeeënjacht die opbloeit dankzij het groeiend aantal welgestelden die eraan deelnemen. Vorige maand nog zorgden de twee zonen van Donald Trump voor grote beroering toen foto’s van het tweetal tijdens een jachtsafari in Afrika opdoken op internet. In 2011 volgde er een golf van verontwaardiging nadat er een filmpje op internet verscheen van Bob Parsons, de baas van GoDaddy.com, tijdens een olifantenjacht.

Ook zonder dit soort activiteiten staan dieren in het wild in toenemende mate bloot aan gevaren en is hun voortbestaan onzeker. Er zijn trofeeënjagers en stropers actief, dieren worden illegaal gevangen om te worden verkocht als exotisch huisdier, leefgebied gaat verloren, het klimaat verandert en mensen doden dieren uit wraak na conflicten tussen mens en dier. Jaarlijks worden duizenden Afrikaanse leeuwen voor de sport gedood en geïmporteerd naar de VS. En de beste en meest recente wetenschappelijke onderzoeken voorspellen dat tweederde van de ijsberenpopulaties in de komende 45 jaar verdwenen zal zijn.

Juan Carlos en zijn ingehuurde jagers zullen beweren dat de trofeeënjacht bijdraagt aan een verbetering van leefgebieden doordat de wereldwijde populaties op peil worden gehouden en tegelijkertijd geld terugvloeit naar de Afrikaanse economie - maar deze positieve effecten worden schromelijk overdreven. Het merendeel van de armste landen ten zuiden van de Sahara profiteert niet of nauwelijks van de trofeeënjacht. Bovendien sijpelt het geld dat deze jachttrips opleveren maar zelden door naar leden van de lokale gemeenschap – het grootste deel van de winst gaat naar buitenlandse jachtorganisatoren.

Rijke mensen als Juan Carlos en Donald Trump, samen goed voor miljarden euro’s, beschikken over de middelen om ingrijpende, tastbare veranderingen tot stand te brengen in gemeenschappen over de hele wereld, zonder zich daarbij te verlagen tot het steunen van wrede, niet-duurzame praktijken als de trofeeënjacht. Hun aanmatigende, onwetende opstelling moet dringend aan de kaak worden gesteld.

-JF

Meer informatie over de inspanningen van het IFAW ter bescherming van de Afrikaanse leeuw onder de Amerikaanse Endangered Species Act.

Lees voor meer informatie over de trofeeënjacht mijn artikel in de Huffington Post.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie