Song of the Whale na wekenlange voorbereiding op koers naar Middellandse Zee

SOTW Team leaning into the swell in the Bay of Biscay, en route to the Mediterranean from the UK. From Left: Nicola Brooks Papastavrou, Edd Hewett, Luke O'Connor, Brian Morrison, Mat Jerram, Conor Ryan and Anna Cucknell.

Na een wekenlange voorbereiding, waarin onder toenemende tijdsdruk de laatste hand werd gelegd aan onderhoud van het schip en het ontwerpen en testen van hydrofoons, is onderzoeksschip Song of the Whale (SOTW) op 23 mei vanuit Ipswitch uitgevaren.

Met een zevenkoppige bemanning zijn we onderweg naar Corsica: kapitein Brian, scheepswerktuigkundige Mat, stuurman Edd, dekmatroos Nicola, en onderzoekers Anna, Luke en ikzelf. Mijn naam is Conor Ryan en ik ben het nieuwste lid van het team van de SOTW. Ik kom uit Cork, Ierland en ben kortgeleden in Galway gepromoveerd op onderzoek naar baleinwalvissen in de Keltische Zee.

Tot nu toe zijn we onderweg getrakteerd op één eenzame bruinvis en een grijze zeehond (in het havengebied van Felixstowe) en een groep van 9 tot 12 tuimelaars (ten noorden van de Kanaaleilanden). En toen we het drukke scheepvaartkanaal in het Nauw van Calais naderden, ving Anna via de hydrofoon het geluid van een bruinvis op.

De eerste dagen van onze reis zijn we vertrouwd geraakt met onze 24-uurs routine van navigeren, het controleren van de hydrofoon en de onvermijdelijke huishoudelijke taken, waaronder het om beurten verzorgen van de maaltijden.

Onderweg naar het Middellandse Zeegebied gaan we een aantal diepzeekloven voor de kust van Portugal onderzoeken, die mogelijk een belangrijk leefgebied vormen voor spitssnuitdolfijnen. Vervolgens varen we via de Straat van Gibraltar door naar de Middellandse Zee en naar Corsica, waar een nieuwe bemanning aan boord zal komen.

Het belangrijkste doel voor deze zomer is om onderzoek te doen in een aantal nog weinig onderzochte wateren in het oostelijke deel van de Middellandse Zee, waaronder de Egeïsche Zee. We gaan er vooral op zoek naar de altijd moeilijk vindbare bruinvissen en potvissen. Vervolgens zetten we koers naar het Levantijnse bekken en Egyptische wateren, op zoek naar walvisachtigen in wateren waar dit soort onderzoek nog nooit is verricht.

Onderweg verzamelen we ook gegevens over geluidshinder en scheepvaartverkeer. Daarvan maken we gebruik bij onze campagnes om geluidshinder voor walvisachtigen te beperken en ter ondersteuning van initiatieven om botsingen tussen walvisachtigen en schepen zoveel mogelijk te voorkomen.

Luke, die kortgeleden is afgestudeerd aan de St. Andrew’s University in Schotland, versterkt als vrijwilliger het team van de SOTW. Hij hoopt op deze reis de kans te krijgen een nieuwe techniek uit te proberen voor het nemen van monsters rond het blaasgat van walvissen. Hierbij maakt hij gebruik van een op afstand bestuurbare helikopter. Met deze techniek kunnen de hormoonspiegels van grote walvissen worden onderzocht, aan de hand waarvan zwangerschap kan worden vastgesteld en stressniveaus bepaald.

Maar zo ver is het nu nog niet. Op dit moment varen we door het koude, grijze Kanaal, in de hoop de komende dagen meer walvisachtigen te horen en te zien (en ook minder afval!) .

--CR

Ga naar onze speciale pagina over ons Song of the Whale-project voor meer informatie en blijf onze berichten volgen voor het laatste nieuws van de bemanning.

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming