SLIDESHOW: Zeven schattige beertjes in Russisch opvangcentrum

ru_bear_cubs

In het Berenopvangcentrum van het IFAW in het Russische Bubonitsy worden op dit moment zeven weesbeertjes verzorgd en gerehabiliteerd.

Het eerste beertje arriveerde op 10 februari. Het ging om een mannetje van ongeveer één maand oud; zijn ogen en oren waren al open. Dit gebeurt normaal gesproken rond de 17e dag (de ogen) en de 32e dag (de oren). Bij aankomst woog hij 1,9 kg.

Dit eerste berenjong is afkomstig uit de Noord-Russische republiek Karelië, waar hij werd meegenomen door een vader en zoon die met hun honden door het bos liepen. Tijdens die wandeling werd de aandacht van de zoon getrokken door het gezang van een vogeltje. Op zoek naar het vogeltje liep hij de sneeuw naast het pad in.

Tot zijn schrik kwam er echter geen vogeltje maar een grote berenkop tevoorschijn. Toen de jongen begon te huilen, schoten zijn honden hem te hulp. De moederbeer sloeg daarop op de vlucht, en liet daarbij haar jong achter. De vader, die het hele voorval zag gebeuren, riep naar zijn zoon dat hij het jong moest beschermen tegen de aanstormende honden. De jongen liet zich daarop snel in de sneeuw vallen om het beertje met zijn lichaam af te schermen.

Vader en zoon namen het jong mee naar huis, waar ze hem babyvoeding uit een fles gaven. Toen het jong 10 dagen bij hen thuis was, belde de vader het opvangcentrum van het IFAW met het verzoek het beertje op te nemen.

Het beertje is gezond en krijgt in het centrum elke vier uur de babymelk te drinken waaraan hij gewend is. Per voeding drinkt hij 90ml. Zodra hij gewend is aan zijn nieuwe omgeving, zal de babyvoeding geleidelijk aan worden vervangen door een voeding die meer geschikt is voor vleeseters.

Na het eerste beertje werden er nog drie beertjes binnengebracht: drie broertjes uit de regio Kostroma, op 700 kilometer afstand van het opvangcentrum.

De medewerkers van het IFAW-centrum kregen een telefoontje van het Departement van Natuurlijke Hulpbronnen van de regio Kostroma: lokale medewerkers waren onderweg met drie berenjongen. De moeder was op de vlucht geslagen nadat drie houthakkers haar onbedoeld hadden opgeschrikt, zo werd er verteld.

De houthakkers begrepen dat er nog jongen in het hol zaten, maar besloten nog de nacht af te wachten om te zien of de moeder zou terugkeren. Ze liet zich echter niet meer zien. 

Gelukkig bleef de temperatuur die nacht rond het vriespunt, zodat de berenjongen in leven bleven. Medewerkers van het opvangcentrum maakten een reis van twee dagen om de beertjes op te halen.

Het nieuwe drietal bleek groter dan het eerste jong (ongeveer 2-3 weken ouder), en verkeerde in goede gezondheid. Eén van de drie had echter last van hoest – een gevolg van de nacht die de beertjes in het koude hol hadden doorgebracht. Hij kreeg snel antibiotica-injecties toegediend en is inmiddels weer beter.

En toen arriveerden er eerder deze maand, op 1 maart, nog eens drie berenjongen uit de regio Tver!

Een boswachter controleerde in het bos de kapgebieden toen hij door de sneeuw in een berenhol viel. De geschrokken moederbeer sloeg op de vlucht en liet haar jongen achter. De boswachter nam de beertjes niet mee, omdat hij hoopte dat de moeder terug zou komen. Hij belde wel voor advies met de deskundigen van het IFAW.

We adviseerden hem om de jongen direct uit het hol te halen, omdat niets erop wees dat de moeder nog zou terugkomen. En zonder haar in het hol zouden de kleine beertjes al snel sterven van de kou.

De drie jongen zijn allemaal mannetjes, rond de zes weken oud, en wegen respectievelijk 3,1, 2,6 en 2,3kg. De twee grootste broertjes begonnen op de tweede dag na hun aankomst al te eten.

Hun kleinere broertje begon pas de derde dag te eten, en kreeg daarom de eerste dagen oraal en via onderhuidse injecties vocht toegediend om uitdroging te voorkomen.

Op dit moment maken alle zeven berenjongen het goed. Ze krijgen vijf keer per dag een fles met voedzame melk.

De oudste beertjes uit Kostroma lopen zelfs al!

De jongen uit Tver zijn twee weken jonger en beginnen net hun eerste stappen te zetten. Binnenkort wordt de flesvoeding van de beertjes vervangen door havermoutpap.

De verhalen van deze geredde beertjes zijn bemoedigend.

Hun verhalen laten zien dat mensen om ze geven en het beste met ze voor hebben. Wat me vooral ontroerde was de vader die naar zijn zoon riep dat hij het berenjong moest beschermen tegen de honden. Het zou heel begrijpelijk zijn geweest als de vader in zijn paniek alleen had gedacht aan de bescherming van zijn zoon tegen de moederbeer. Maar hij had ook aandacht voor het beertje.

Zijn snelle reactie en de zorg die hij had voor het jonge dier waren indrukwekkend.

En daarmee is hij een belangrijk voorbeeld voor zijn zoon.

--MV

Lees meer over IFAW's Berenopvangcentrum in Rusland en het werk om weesbeertjes te redden.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie