Slideshow: een reis door het bos om een neergeschoten olifant te redden

Dr. Jahan Ahmed, dierenarts van het IFAW-WTI Bear Rescue Centre, schreef deze blog over de redding van een gewonde olifant in het Pakke Tiger Reserve in India -SS

De olifant strompelde rond in het Pakke Tiger Reserve in India met een ernstig gezwollen been. We gingen op pad om hem te zoeken, met behulp van vier tamme olifanten, kunkis, die conflicten met hun wilde broeders moesten voorkomen.

We trotseerden een sterk heuvelachtig terrein en een diepe, ijskoude rivier, voor we de plek bereikten waar de olifant gezien was.

Vier boswachters die het dier lokaliseren, wachten ons op. Het is inderdaad een mannetje, waarschijnlijk een jongvolwassene.

Ik bereid de verdoving voor en we gaan door het dichte bos op zoek naar de olifant.

Al snel zien we de olifant en we verdoven hem. We vinden drie ernstige schotwonden; op zijn slaap, in zijn knie en in zijn onderbuik. Hij moet vreselijke pijn hebben en loopt erg moeilijk door al die zwellingen in zijn poot, deze worden veroorzaakt door een breuk. De wond in zijn slaap is niet fataal gebleken, maar we moeten het wel na laten kijken.

We passen snel eerste hulp toe, we dienen antibiotica en medicijnen toe. De autoriteiten besluiten om de olifant naar ons Bear Rescue Centre te verhuizen voor verzorging. Hij wordt vast gemaakt aan de kunkis en door het bos naar het centrum gebracht, maar we gaan ontzettend langzaam vooruit.

We kamperen een nacht in het reservaat, omdat het oversteken van de rivier op zo'n laat tijdstip te gevaarlijk is. Gelukkig eet de olifany met ons mee (ook zijn mest ziet er normaal uit).

De uitdagende reis begint de volgende dag weer. We lopen uren en ontmoeten eindelijk de truck die op ons wacht. We laden het dier erop en gaan op weg naar het centrum.

Het bewijs toont aan dat dit een geval van een mislukte stroping is. Een van de verwondingen is een maand oud, terwijl andere recenter zijn. De stropers hebben het dier waarschijnlijk opgejaagd om zijn kleine slagtanden (16 tot 18 centimeter). Dit toont de wanhoop aan van de stropers en de ernst van de situatie, een probleem dat we maar al te goed kennen.

Deze olifant heeft het 'geluk' dat hij gevonden werd, vele anderen worden elk jaar gedood voor hun slagtanden.

Het is nog te vroeg om te zeggen of deze olifant het geluk zal hebben om ooit weer terug te kunnen keren naar de vrije natuur. De tijd, en intensieve verzorging, zal het leren.

--SS

Bekijk onze projectpagina voor meer informatie over ons werk voor olifanten.

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie