Schokkend: stropers doden neushoorn in Franse dierentuin

Safaripark Thoiry, op 60 kilometer van Parijs, deed de gruwelijke ontdekking gisterenochtend. Eén van de drie witte neushoorns in het park was door één of meerdere stropers doodgeschoten. De daders drongen in de nacht van 6 maart het nachtverblijf van de neushoorns binnen, dat zich achter in het gedeelte voor Afrikaanse diersoorten bevindt. Nadat de stropers de vierjarige mannetjesneushoorn Vince, afkomstig uit Nederland, hadden doodgeschoten, zaagden ze één van zijn hoorns af met een kettingzaag om er vervolgens mee vandoor te gaan.

Het is voor het eerst dat een dier in een Europese dierentuin direct het slachtoffer is geworden van stropers. Een gebeurtenis die zelfs de vijf medewerkers die op het terrein verblijven en aanwezige bewakingscamera's niet hebben kunnen voorkomen. Het komt veel vaker voor dat neushoornhoorns worden gestolen uit musea, van antiekbeurzen of uit veilinghuizen. De hoorns zijn zeldzaam en kostbaar. De stropers maken deel uit van een illegale handel in wilde dieren waarvan de omvang wordt geschat op 19 miljard dollar. Neushoornhoorns hebben vaak Azië als bestemming, waar ze worden verwerkt in medicinale producten, luxegoederen en meer recent ook worden aangeschaft als investering.

IFAW-directeur Azzedine Downes reageerde op het nieuws: “Hiermee heeft de stroperij een heel nieuw niveau bereikt. Wilde neushoorns zijn al jarenlang een gewild doelwit voor stropers. Het is afschuwelijk dat nu ook een neushoorn in gevangenschap niet veilig blijkt voor de kogels van de stropers. Neushoornhoorn heeft simpelweg geen enkele magische of medicinale werking en het is gewoonweg gruwelijk dat deze bijzondere dieren worden gedood om hun hoorns”.

De witte neushoorn is een ernstig bedreigde ondersoort van de neushoorn, waarvan er op dit moment nog slechts naar schatting 20.000 in Afrika leven. Het aantal stroperij-incidenten met deze soort is in de afgelopen jaren explosief gestegen: in 2015 werden er 1.175 witte neushoorns gedood. En nog maar enkele weken geleden werd het opvangcentrum voor weesneushoorns Thula in Zuid-Afrika aangevallen.

In Frankrijk werd op 17 augustus 2016 een besluit gepubliceerd waarmee elke vorm van handel in onbewerkt ivoor en neushoornhoorn werd verboden. En ook de Europese Unie nam maatregelen: kortgeleden vierde de unie de eerste verjaardag van het intergouvernementele Europees Actieplan tegen de illegale handel in wilde dieren. Het wordt hoog tijd dat dit soort wetgeving effectief wordt gehandhaafd, zodat deze dieren niet langer een zinloze dood hoeven te sterven om hun hoorns. 

--AM

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime