Samen sterk voor de olifant

In bovenstaande video, roepen Jane Goodall en Sir Iain Douglas-Hamilton alle landen wereldwijd op om een moratorium in te stellen op de handel in ivoor.

~~~

De laatste zes jaar zijn de olifantenpopulaties op het Afrikaanse continent dramatisch gedaald door illegale stroperij voor commerciële doeleinden.

Tienduizenden olifanten worden elk jaar bruut afgeslacht om aan de onverzadigbare vraag naar ivoor van consumenten uit New York of Beijing te kunnen voldoen. Door die vraag is er een steeds grotere en zeer reële kans dat de Afrikaanse olifant op korte termijn uit zal sterven.

Deze ontwikkeling moet stoppen. Maar om dit te bereiken hebben we mensen nodig, die zich voor dat gezamenlijke doel willen inzetten en deze verschrikkelijke en wrede slachtpartijen zo snel mogelijk de wereld uit willen hebben.

Als de Amerikaanse overheid het ivoor dat nu nog ligt opgeslagen vernietigt, zendt ze daarmee de belangrijke boodschap naar de rest van de wereld dat Amerikanen niet langer zullen toekijken, terwijl olifanten op het randje van uitsterven worden gebracht. Met het verpulveren van ivoren armbanden, sierraden en beelden tot niets meer dan wit poeder laten de Amerikanen weten dat er geen plek is voor deze barbaarse handelswaar op hun markt. Het is prachtig om te zien dat zoveel mensen ter wereld zich hiervoor inspannen. Maar, toch moeten we nog meer doen.

Zoals ik ook al aangaf in het persbericht van het Clinton Global Initiative, waarin het IFAW en andere non-profit organisaties samen de strijd aangaan tegen olifantenstroperij, de winst van het afmaken van olifanten en de verkoop van hun ivoor is vele malen groter dan het risico dat stropers en handelaren lopen. Dat moet veranderen.

We zullen consumenten moeten voorlichten dat zolang de vraag naar ivoor bestaat, olifanten zullen lijden.

Consumenten die zich bewust zijn van dit drama moeten zich onthouden van het kopen van ivoor en de verschrikkelijke strooppartijen aan hun familie en vrienden uitleggen. Regeringen moeten wereldwijd wetten maken om te voorkomen dat ivoor op de markt terechtkomt. En handhavingsinstanties moeten zorgen dat mensen die olifanten leed berokkenen worden berecht.

De toekomst van de olifant ligt in onze handen. Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid om deze kwetsbare dieren te beschermen. Dus help mij en help het IFAW om de Amerikaanse overheid aan te sporen de in- en verkoop van ivoor in de Verenigde Staten te verbieden. Om er zeker van te zijn dat deze iconische en hoogst intelligente dieren voor komende generaties behouden blijven.

-- Jane Goodall

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie