Rosszee uitgeroepen tot beschermd gebied

Een nieuwsgierige dwergvinvis voor de kust van Antarctica neemt een kijkje boven water.

Het IFAW is een trots lid van de Antarctic Ocean Alliance, die zich onvermoeibaar heeft ingezet voor de bescherming van dit mariene gebied met een oppervlakte van 1.550.000 vierkante kilometer, maar dat konden we alleen doen dankzij jouw doorlopende steun! Hieronder volgt een gastblog van het team van de Antarctic Ocean Alliance. --RK

De Rosszee, in de Zuidelijke IJszee voor de kust van Antarctica, waar belangrijke populaties pinguïns, albatrossen, zeehonden en orka's leven, is uitgeroepen tot beschermd gebied.

In een tijd waarin de wereld in de greep lijkt van vernietiging en polarisatie, is het inspirerend dat belangrijke geopolitieke spelers als de Verenigde Staten, Rusland, China, de EU en eenentwintig andere landen het samen eens zijn geworden en unaniem hebben besloten deze bijzondere plek te beschermen.

Het besluit werd vorige maand genomen tijdens de jaarlijkse vergadering van de Commissie voor de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren (CCAMLR) in Hobart, Australië. De Zuidelijke IJszee is woest en onstuimig, maar ook bijzonder rijk aan leven en gezond - een juweeltje dat de best mogelijke bescherming verdient die we kunnen bieden.

Opnieuw is Antarctica de enige plek op aarde gebleken waarover we het eens kunnen worden. Het Antarctisch Verdrag werd gesloten op het hoogtepunt van de Koude Oorlog en wordt tegenwoordig beschouwd als één van de meest succesvolle voorbeelden van diplomatie van onze moderne tijd.

In een tijd waarin de wereld dringend in actie moet komen om de natuurlijke rijkdommen waarvan we allemaal afhankelijk zijn te beschermen, biedt Antarctica een sprankje hoop. Het is een eerste stap op de weg die we moeten inslaan voor de bescherming van onze oceanen en onze planeet. Het besluit om de Rosszee bij Antarctica uit te roepen tot beschermd gebied, is een voorbeeld van wat we kunnen bereiken als landen eensgezind samenwerken.

Wat is de volgende stap voor de Zuidelijke IJszee rond Antarctica?

De succesvolle strijd voor bescherming van de Rosszee is nog maar de eerste stap in de enorme campagne die nog voor ons ligt. Dat de Rosszee is uitgeroepen tot beschermd gebied, is een groot succes, maar die zee is niet meer dan één klein stukje van de enorme lappendeken die de Zuidelijke IJszee vormt.

De Rosszee is het eerste stukje van wat wij hopen dat ooit 's werelds grootste netwerk van beschermde mariene gebieden zal zijn. Het volgende op de agenda zijn voorstellen voor bescherming van de wateren in het oostelijke Zuidpoolgebied, de Weddellzee en de wateren rond het Antarctisch Schiereiland. De Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland dragen nu het stokje over aan de nieuwe pleitbezorgers, waaronder de EU, Frankrijk, Australië, Duitsland, Argentinië en Chili. Het is nu aan deze landen om het voortouw te nemen bij de onderhandelingen met de 25 bij de CCAMLR aangesloten landen en ervoor te zorgen dat er een systeem van beschermde mariene gebieden in de Zuidelijke IJszee komt.

Hierbij hebben ze de blijvende steun van wereldburgers als jij hard nodig. Samen met onze wereldwijde partners als het IFAW hebben we ons voor de lange termijn verbonden aan deze belangrijke doelstelling. We hopen dat je ons daarbij blijft steunen.

--RK

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime