POËZIE!: Uniek walvisonderzoeksschip vaart uit naar de Verenigde Staten en IJsland

Daar ligt de haven - maar de zeilen staan nog bol

Hier wacht de donk're, wijde zee - mijn mannen

Die met mij werkten, zwoegden, dachten,

En goedsmoeds weer en wind met mij trotseerden….

De Song of the Whale, het geavanceerde, speciaal voor het IFAW ontworpen onderzoeksschip, is vandaag onder een bewolkte hemel uitgevaren vanuit de haven van Ipswitch in het Verenigd Koninkrijk.

Sinds de officiële tewaterlating in juni 2004 door IFAW-erebestuursleden Pierce en Keeley Brosnan heeft de Song of the Whale van IJsland tot Egypte en weer terug onderzoek gedaan naar walvissen en de gevaren die hun leefgebied bedreigen.

Nu vaart het onderzoeksschip richting de Portugese eilandengroep de Azoren, waar het IFAW de afgelopen decennia de eilandbevolking heeft geholpen de overstap te maken van de walvisjacht naar een verantwoorde vorm van walvistoerisme. Deze sector is inmiddels uitgegroeid tot een goedlopend onderdeel van het ecotoerisme op de eilandengroep en in kustgemeenschappen in 118 andere landen en gebiedsdelen over de hele wereld.

Vanaf de rotsen twink'len d'eerste lichten

De dag hijgt zich ten eind', de maan komt op,

Vanuit de diepte kreunen duizend stemmen.

Kom vrienden, kom - een nieuw're wereld wacht…

Eind volgende maand zal de Song of the Whale de Atlantische Oceaan oversteken naar de wateren van New England en het Stellwagen Bank reservaat voor de kust van Cape Cod, waar het IFAW haar internationale hoofdkantoor heeft.

Ons schip functioneert als vlaggenschip voor een uniek samenwerkingsverband voor de bestudering van bultruggen. Doel van het onderzoek is om ons begrip van deze majestueuze dieren te vergroten en in kaart te brengen hoe we bultruggen kunnen beschermen tegen de vele gevaren waarmee ze op dit moment in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan en in de rest van de wereld worden geconfronteerd.

Na de maand juni te hebben doorgebracht in de ‘achtertuin’ van het IFAW, zullen onze zeelieden uitvaren naar de koude wateren bij IJsland, waar ze onderzoek zullen verrichten dat cruciaal is voor de bescherming van walvissen. Die bescherming krijgt steeds meer voorstanders in het IJslandse parlement, en kan rekenen op de steun van onze partners die actief zijn in IceWhale, een coalitie van IJslandse aanbieders van walvisexcursies.

…Steek weer met mij van wal naar nieuwe verten,

Ik heb mijn hart en peillood reeds gericht

Voorbij de kimme, waar de zon verdrinkt en

waar de sterren in de einder nederdalen…

En daarmee heeft IFAW’s Song of the Whale koers gezet naar nieuwe verten. Volg de reis van de Song of the Whale de komende weken en maanden. Blijf hier de nieuwste berichten volgen over haar meest recente reis in 2012.

Als de grote walvissen op aarde in de 21e eeuw in stand kunnen worden gehouden en zelfs floreren, dan is dat te danken aan betrokken mensen als u, die maatschappelijke organisaties als het IFAW steunen. . . “om te streven, te zoeken, te vinden, en niet te wijken”.

--PR (met dank aan ITV en Alfred, Lord Tennyson voor zijn prachtige gedicht Ulysses, vertaald vanuit het engels)

Videofragment ITV News “Walvisonderzoekers vanuit Suffolk uitgevaren” – Videofragment opent in nieuw venster

 

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming