Plan voor nieuw walvisreservaat afgeschoten door walvisvarende landen

dinsdag, 25 oktober, 2016
Portoroz, Slovenië

Het plan om een nieuw walvisreservaat te realiseren in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan is tijdens de tweede dag van de IWC-vergadering al getorpedeerd door de voorstanders van de walvisjacht.

Het voorstel, ingediend door Argentinië, Brazilië, Gabon, Zuid-Afrika en Uruguay, was gericht op een alomvattende aanpak om walvisachtigen te beschermen. Walvissen zouden beschermd worden tegen allerlei gevaren, niet alleen tegen de walvisjacht.

Ondanks de steun van veel natuurbeschermers, ruim 53.000 IFAW-donateurs tekenden de petitie voor het walvisreservaat, behaalde het voorstel niet de benodigde meerderheid van driekwart van de stemmen (38 voor, 24 tegen, 2 onthoudingen). Sinds 1999 wordt er bijna iedere IWC-vergadering een voorstel ingediend voor een walvisreservaat, en iedere keer wordt het afgeschoten. Dit was echter de eerste keer dat het voorstel zo’n veelomvattende aanpak bevatte, met bescherming tegen botsingen met schepen en geluidsoverlast onder water. Onder meer IJsland, Kenia, Laos, Marokko, Tanzania en Suriname stemden tegen.

Matt Collis, IFAW’s projectleider IWC zei: “Het is erg teleurstellend dat, wederom, een voorstel voor een walvisreservaat in de Atlantische Oceaan is afgeschoten. Een reservaat in deze regio had een veilige plek betekend voor een grote verscheidenheid aan walvissen en dolfijnen. Het aannemen van dit voorstel zou een duidelijk signaal zijn geweest dat de IWC een modern natuurbeschermingsinstituut wordt en geen club van oude walvisvaarders blijft.

“Niet-dodelijk walvisonderzoek in dit gebied heeft al veel waardevolle informatie opgeleverd. Dankzij een reservaat zou dit onderzoek verder uitgebreid kunnen worden. Het zou meer bruikbare en gedetailleerde informatie opleveren dan de ‘wetenschappelijke’ walvisjacht ooit gedaan heeft.”

Het voorstel is eerder dit jaar beoordeeld door het wetenschappelijk comité van de IWC, toen maakte de Japanse wetenschappers zelfs geen bezwaar. Tijdens de IUCN-bijeenkomst eerder dit jaar werd ook steun uitgesproken voor een walvisreservaat in de Atlantische Oceaan.

Naast een veilige haven voor walvissen, zou een reservaat veel voordelen opleveren voor kustgemeenschappen in de vorm van het promoten en managen van walvisvriendelijk toerisme en whale watching. Het falen van dit voorstel is dus ook een klap voor het ontwikkelen van een duurzame industrie.

Onder meer vinvissen, dwergvinvissen, bultrugwalvissen, potvissen, blauwe vinvissen, noordse vinvissen en zuidkapers bevolken de Atlantische Oceaan.

Het IFAW is tegen de walvisjacht, omdat deze wreed en onnodig is. Er is simpelweg geen humane manier om een walvis te doden. Verantwoord walvistoerisme biedt een diervriendelijk en economisch aantrekkelijk alternatief. Een alternatief dat zowel beter is voor walvissen als voor de kustgemeenschappen.

Post a comment

Mediacontact

Clare Sterling
Mobiele telefoon:
+44 7917 5077 17
Contact email: