Opvang voor dieren van slachtoffers huiselijk geweld

Opvang voor dieren van slachtoffers huiselijk geweld
woensdag, 16 juli, 2014

Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) en vrouwenopvang Kadera Overijssel hebben maandag in Utrecht de samenwerkingsovereenkomst voor het pilotproject Blijf van mijn Dier getekend. Met de pilot is er voor het eerst in Nederland structureel aandacht voor huisdieren in gezinssituaties waar huiselijk geweld voorkomt.

De dieren worden door het IFAW gecontroleerd, verzorgd en tijdelijk ondergebracht, zodat het slachtoffer hulp kan zoeken via de vrouwenopvang van Kadera.

Onderzoek
Geschat wordt dat er jaarlijks minstens 200.000 personen slachtoffer worden van ernstig en herhaald huiselijk geweld. In Nederland heeft drie op de vijf gezinnen een huisdier. Vaak vormt het een belangrijk onderdeel binnen het gezin. Rianne, projectleider van Blijf van mijn Dier over de link tussen huiselijk geweld en huisdieren: “Uit onderzoek van Kadera, de Universiteit Utrecht en de Hondenbescherming, is naar voren gekomen dat daders huisdieren gebruiken als drukmiddel of daadwerkelijk het huisdier iets aandoen als het slachtoffer dreigt te vertrekken. In maar liefst 41% van de gevallen zouden vrouwen eerder zijn gevlucht als ze hadden geweten dat hun huisdier veilig zou zijn. En dat gaat ook niet om een paar weken uitstel. Soms duurt het wel meer dan een jaar. En sommigen zoeken dan maar helemaal geen hulp.”

Opvang
De pilot Blijf van mijn Dier duurt een jaar en richt zich tijdens de proefperiode op  vrouwen die in de regio Overijssel opgevangen worden. Vrouwenopvang Kadera zal slachtoffers informeren over de mogelijkheid hun dier mee te nemen in hun vlucht. Het IFAW heeft een groot netwerk van dierenartsen, gedragstherapeuten en pleeggezinnen, die de tijdelijke zorg voor het huisdier kunnen overnemen voor de periode waarin de vrouw in de opvang verblijft. “De vrouw vertrouwt haar dier aan ons toe waardoor zij zich kan richten op haar eigen herstel. We sturen de vrouw tweewekelijks een update met foto’s over haar dier, want uit veiligheidsoverwegingen weet alleen Blijf van mijn Dier waar de hond, kat of het knaagdier zich bevindt.”

Uniek
Het project is uniek in Nederland, maar in Groot-Brittannië loopt al 16 jaar het door het IFAW gesteunde en zeer succesvolle Paws for Kids, dat op dezelfde manier werkt. “Door opvangmogelijkheden te creëren voor huisdieren afkomstig uit een situatie met huiselijk geweld, kunnen slachtoffers veel sneller worden geholpen en kan een hoop leed worden voorkomen. Bij mens én dier”, besluit Rianne.

Lees hier meer over Blijf van mijn Dier...

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931

Deskundigen

Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’