Oplettende ranger arresteert olifantenstroper

De rangers begonnen hun onderzoek op de plaats waar de olifant gedood werd en volgden de sporen van een motor tot aan een manyatta (Massaï-dorp)

Jackson Sitonik, een getrouwde man met twee kinderen en trotse ranger op de Keniaanse vlaktes, is een held.

Nadat de 34-jarige mannetjesolifant Stuart werd gedood door stropers in het Amboseli National Park, ging een team van Kenya Wildlife Service Rangers, Sitonik en andere rangers op pad. De identificatie van Stuart werd gedaan door Katito Saiyalel, een onderzoeker van het Amboseli Trust for Elephants, waar gerespecteerd onderzoeker Cynthia Moss directeur is.

Ze begonnen hun onderzoek op de plaats waar de olifant gedood werd en volgden de sporen van een motor tot aan een manyatta (Massaï-dorp). Ze gebruikten speurhonden, die worden verzorgd door het Big Life Foundation in Tanzania, om de huizen van de drie verdachte stropers op te sporen.

De dorpsbewoners hielden hun lippen stijf op elkaar, maar later op de avond meldden ze dat de verdachten terug gekomen waren naar de manyatta. Een hinderlaag werd opgezet en om 23.00 uur werd een van de verdachten, Leyian Kerigot, gearresteerd.

Kerigot nam de rangers mee naar de plaats waar hij en zijn vrienden Stuarts slagtanden (die bij elkaar 48 kilo wogen en zo’n €13.000 waard zijn) begraven hadden, op 14 kilometer afstand van waar ze de olifant gedood hadden. De rangers vonden ook de huid van een python, een teken dat dit niet de eerste keer was dat Kerigot betrokken was bij stroperij en illegale handel.

De identificatie van Stuart werd gedaan door Katito Saiyalel, een onderzoeker van het Amboseli Trust for Elephants, waar gerespecteerd onderzoeker Cynthia Moss directeur is.Kerigot gaf de namen op van zijn mededaders, waaronder zijn broer. Zij worden op dit moment gezocht door de autoriteiten. De gearresteerde stroper zit in voorarrest, omdat hij de borgsom van €6500,- niet kon betalen.

Sitonik was één van de eerste tien rangers die getraind werden door het IFAW. Sitonik vertelt dat de training zijn vaardigheden met betrekking tot het communiceren met gemeenschappen en het verzamelen van informatie over stropers erg heeft verbeterd

“Na de training was ik een ander mens,” zegt Sitonik. “Het heeft mijn werk betekenis en een richting gegeven.”

De training die hij volgde bij het IFAW heeft hem de vaardigheden geleerd die hij nu gebruikt als mentor voor acht rangers die zijn aangesloten bij het Africa Wildlife Foundation.

 “Deze operatie om de stropers te arresteren was een samenwerking tussen KWS, de rangers en de lokale gemeenschap,” zegt senior-opzichter Julius Cheptei van de KWS.

 “KWS waardeert de betrokkenheid van de gemeenschap en de steun die we hebben ontvangen van organisaties als het IFAW.”

Hoewel de dader gepakt is en de trainingen van het IFAW hiertoe bijgedragen hebben, moeten we actief blijven en manieren vinden om stroperij tegen te gaan.

--JN

Kijk voor meer informatie over IFAW’s inspanningen om Afrika’s olifanten te beschermen tegen stropers, op onze speciale pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie