Ook Hong Kong bereid tot vernietigen ivoor

De douane van Hong Kong met een in beslag genomen slagtand, 3 oktober 2013. © IFAW

Het was vandaag wachten op het besluit van de Adviescommissie Beschermde Diersoorten (ESAC) om de voorraad in beslag genomen ivoor door de douane van Hong Kong te vernietigen.

Eerder deze maand besprak ik met overheidsfunctionarissen van het ministerie van Landbouw en Visserij de mogelijkheden voor Hong Kong om ook hun voorraad te vernietigen, nadat buurland China eerder 6.1 ton ivoor in vlammen op liet gaan.

Hong Kong heeft een sleutelpositie in het smokkelen van illegaal ivoor naar Hong Kong. De afgelopen jaren confisqueerde de douane van Hong Kong dan ook steeds groter wordende scheepsladingen, wat heeft geleid tot een actuele voorraad van maar liefst 33 ton.

Lees ook: Dringende oproep aan EU-lidstaten: vernietig inbeslaggenomen ivoorvoorraden

De enorme voorraad ivoor, die ligt opgeslagen in de haven, is inmiddels een heet hangijzer geworden voor de overheid in Hong Kong.  

Aan de ene kant is de druk van natuurbeschermingsorganisaties op Hong Kong groot om net als andere landen een duidelijk statement te maken tegen de groeiende handel in wilde dieren en tegen het doden van olifanten voor ivoor.

Aan de andere kant, niet langer dan een jaar geleden besloot dezelfde Adviescommissie die vandaag positief oordeelde, om het ivoor vooral niet te vernietigen, maar het te gebruiken voor educatieve doeleinden.

Sommige scholen weigeren echter de materialen te gebruiken, omdat ze vinden dat de slagtanden en beeldjes gemaakt van ivoor een verkeerd signaal geven en de kinderen niks leren over het dramatische lot van de gestroopte olifant.

Het unanieme besluit van de ESAC van vandaag geeft niet alleen een helder antwoord op de vraag ‘vernietigen of niet’, maar geeft de voorkeur aan de meest definitieve vorm van vernietiging, het verbranden van ivoor.

Het verbranden van het ivoor zorgt ervoor dat er niets meer dan as overblijft en het letterlijk waardeloos wordt. Als er al een klein stukje overblijft, is het door de vlammen dusdanig aangetast dat het uit elkaar valt zodra het wordt aangeraakt. Verbranding is daarnaast milieuvriendelijk. Een beperkte uitstoot en energieverbruik en er komen geen giftige stoffen bij vrij.

Naast de 33 ton ivoor die al ligt opgeslagen, heeft Hong Kong besloten ook in de toekomst al het in beslag genomen ivoor te vernietigen. Het zendt een duidelijk signaal naar stropers, smokkelaars en consumenten dat Hong Kong niet langer blijft toekijken, terwijl olifanten met uitsterven worden bedreigd.

Hong Kong sluit met dit nieuws aan in de inmiddels lange rij van landen die hun ivoor hebben vernietigd. Landen als Kenia, Gabon, de Filipijnen, de Verenigde Staten en Frankrijk hebben afgelopen jaar al een vernietiging georganiseerd en een soortgelijk statement afgegeven.

Als we olifanten echt willen beschermen moeten we elke schakel in de ivoren keten aanpakken. Dat betekent het beëindigen van de slachtpartijen, de smokkel én de vraag.

De breed gedragen vernietiging van in beslag genomen ivoor overal ter wereld laat een groeiend besef zien dat ivoorhandel en de ivoorconsumptie immoreel is en gestopt moet worden.

--GGG

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie