Onderschepping ivoor uit Kenia: duistere schaduw over toevluchtsoord voor dieren

Onlangs heeft Interpol in het kader van operatie Worthy opnieuw een lading ivoor in beslag genomen.De laatste inbeslagname van ivoor dateert van nauwelijks drie maanden geleden en nu is het opnieuw raak: een grote partij ivoor in Azië, vermoedelijk afkomstig uit Kenia. Alweer!

Afgelopen weekend hebben officials in Hongkong 3,81 ton ivoor in beslag genomen die bij de douane was aangegeven als een partij borlottibonen (rode bonen) en plasticafval uit Kenia en Tanzania. De onderschepte partij, bestaande uit hele, onbewerkte slagtanden en stukken ivoor, was de grootste in de geschiedenis van China en de grootste wereldwijd in de afgelopen twee jaar.

De vorige keer dat in Azië een lading werd onderschept die vermoedelijk afkomstig was uit Kenia, was in juli. In die maand werd er 600 kilo ivoor in beslag genomen in Thailand en Vietnam.

Uit de foto's die zijn gemaakt van de zending in Hongkong, valt op te maken dat de slagtanden begraven hebben gelegen in de grond. Waarschijnlijk werd zo een voorraad opgebouwd totdat er een transport geregeld kon worden. De lading was in delen verstuurd, klaarblijkelijk om onderschepping te ontlopen - een bekende handelswijze van criminele bendes.

Als dit zo in dit tempo doorgaat, vrees ik dat er al over een maand of misschien zelfs eerder weer een nieuwe lading ivoor in beslag zal worden genomen die vermoedelijk afkomstig zal zijn uit Kenia en Tanzania. Deze landen waren de afgelopen twee jaar de twee belangrijkste aanvoerroutes of bronnen – of beide – van grote ladingen illegaal ivoor.

In de jaren negentig en begin jaren 2000 was Kenia absoluut op de goede weg: olifantenstropers werden afgeschrikt en stropers die toch werden betrapt, werden ingerekend. De betrokken autoriteiten waren er bovendien in geslaagd de meeste zwakke plekken bij verschillende uitvoerpunten te dichten. Criminele bendes meden Kenia en kozen voor andere, minder risicovolle routes.

De afgelopen vijf jaar is de situatie echter verslechterd. In het hele land is het aantal incidenten met stropers harder gestegen dan ooit en de toename van het aantal ivoorvangsten wereldwijd over de afgelopen twee jaar is verontrustend.

Als we afgaan op de meldingen over onderschepte partijen ivoor, dan lijkt de huidige situatie sterk op die in de jaren zeventig en tachtig, toen er een piek was in het aantal olifanten en neushoorns dat ten prooi viel aan stropers. De aanpak van de criminelen die in die beruchte periode actief waren in Tsavo, was op zijn zachtst gezegd een zware strijd. Het kostte maar liefst drie jaar om de situatie onder controle te krijgen. Het internationale verbod op de ivoorhandel was hierbij een enorme steun in de rug. Omdat ik in het verleden als opzichter in Tsavo heb gewerkt, weet ik als geen ander dat er veel hard werk en opoffering nodig zijn om stropersactiviteiten in te dammen.

De kosten die tijdens deze piek van stropersactiviteiten zijn gemaakt, zijn immens, en we merken nog altijd de gevolgen. Op dit moment zijn veel van de volwassen olifanten in Tsavo agressief; zij zijn het leed dat de mens hun families heeft aangedaan nog lang niet vergeten. Op nationaal niveau verloren we 95% van de olifanten en 99% van de neushoorns, en verschillende rangers en beveiligers betaalden de hoogste prijs.

Het is dan ook belangrijk dat alle Keniaanse autoriteiten en andere instanties in olifantenstaten snel in actie komen. Ze moeten de olifanten tegen stropers beschermen en tegelijkertijd de smokkelroutes blokkeren, om de criminele bendes die zich met deze vorm van misdaad bezig houden, de pas af te snijden.

De Keniaanse regering is zijn burgers én de wereldgemeenschap een verklaring schuldig voor de in beslag genomen ladingen in Azië, die door Kenia zijn vervoerd, of er zelfs vandaan komen. De Kenya Wildlife Service heeft in de afgelopen jaren eveneens meerdere keren smokkelwaar onderschept, en verdachten aangehouden. De Kenianen hebben het recht te weten wat er gedaan is en gedaan wordt om deze criminelen aan te pakken, die op dit moment vrijwel de vrije hand lijken te hebben.

Het is ook belangrijk te weten of de huidige hoge intensiteit van stropersactiviteiten in het land verband houdt met deze criminele netwerken, wie hun lokale contacten zijn, en welke maatregelen er zijn genomen om de situatie onder controle te brengen – voor bescherming van de wilde olifanten én de aanpak van criminelen die zich met deze misdaad bezighouden. Als onze zee- en luchthavens veilige doorvoerkanalen zijn voor illegaal ivoor, dan kunnen we ook aannemen dat hetzelfde geldt voor andere smokkelwaar die een groot gevaar zou kunnen vormen voor onze eigen veiligheid.

Vast staat dat het meeste illegale ivoor als bestemming Azië, en in het bijzonder China, heeft. Hier wordt het op dit moment beschouwd als een luxebezit voor de rijken, waaraan in sommige kringen zelfs een hogere waarde wordt toegekend dan aan goud. Dat laatste is echter een recente ontwikkeling, terwijl het eerste (ivoormarkten in Azië) een traditioneel gegeven is. Autoriteiten zouden meer moeten doen dan alleen met een beschuldigende vinger wijzen naar de Aziatische markten. Ze moeten ook in eigen land actie ondernemen om de stropers af te schrikken, om te voorkomen dat ze kwetsbare wilde dieren doden. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze kostbare natuur en de dieren die erin leven, behouden blijven voor de kinderen van onze kinderen.

Maakt u zich net als ik zorgen over deze situatie, en wilt u ook dat deze duistere schaduw van stropersactiviteiten en wildsmokkel wordt verjaagd voordat het te laat is? Laat dan alstublieft hieronder een berichtje achter.

- JI

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie