Olifantje herenigd met wilde kudde in India

Een kalfje dat gescheiden was geraakt van haar kudde, maar geen aangeboren afwijkingen of ernstig letsel bleek te hebben, kon met hulp van de Mobile Veterinary Service van IFAW-WTI worden herenigd met haar kudde. 

Bij de rivier de Pagladiya langs de grens van het Barnadi Wildlife Sanctuary in het Bodoland Territorial Area District (BTAD), in de Indiase deelstaat Assam, is een vrouwelijk olifantenkalf gered. Het Mobile Veterinary Serviceteam van IFAW-WTI, dat zijn basis heeft in Basbari in Manas National Park, kwam in actie na een hulpverzoek van het lokale bosdepartement. Onderstaand een ooggetuigenverslag van Bhaskar Choudhury, hoofddierenarts (Noordoost) van WTI, die vertelt over de gebeurtenissen. --RGC

Toen ons team de locatie langs de rivier de Pagladiya bereikte, werd het kalfje eerst kort onderzocht. We schatten zijn leeftijd op twee tot drie maanden. Gelukkig kon ik geen opvallende aangeboren afwijkingen of ernstige verwondingen ontdekken. We dienden een oraal rehydratiemiddel toe om het kalf te stabiliseren. In samenwerking met personeel van het bosdepartement gingen we in de nabije omgeving op zoek naar wilde olifantenkuddes. Bij dit soort reddingsacties is de best mogelijke uitkomst dat een verdwaald olifantje weer met zijn moeder of eigen kudde wordt herenigd.

De lokale bevolking was een grote hulp. De mensen ontdekten al snel een familie van drie vrouwtjes en drie kalveren aan de overkant van de rivier. De familie probeerde de rivier over te steken, maar was niet opgewassen tegen de sterke stroming, die vooral voor de jonge kalveren een gevaar vormde. Intussen begon het kalf tekenen van acute uitdroging te vertonen, waarop we hem een kalmeringsmiddel gaven en extra vocht via een infuus toedienden. 

Toen we bij het invallen van de duisternis met het kalf het bos uit reden, stuitten we op een kudde van zo'n 20 olifanten. Eén van de vrouwtjes viel onze voertuigen aan. We besloten een gok te wagen; ik maakte de verdoving ongedaan en verwijderde het infuus. Vervolgens hielp ik het team het kalf uit te laden en naar de kudde toe te leiden.

In het licht van onze koplampen liep het kalf zo'n 20 meter, voordat we de lichten uitdeden en met onze voertuigen achteruit reden. Toen het kalf riep, kwam er een volwassen olifant naar haar toe en al snel kwam ook de rest van de kudde erbij. Van een afstand hoorden we al snel gerommel en andere geluiden die de kudde maakte.

De geluiden klonken steeds verder weg en het kalf verdween in de dichte begroeiing langs de kant van de bosweg. We wachtten nog minstens een uur voordat we het gebied verlieten. De volgende ochtend kwamen we terug, op zoek naar tekenen van de kudde - of het kalf, mocht het zijn verstoten.

Eén van de meest bemoedigende dingen aan dit incident was de reactie van de lokale bevolking. Bij contacten tussen mens en olifant vormen zij het eerste front. Zij zijn het die lijden onder verloren oogsten en incidenten waarbij familieleden gewond raken of zelfs omkomen. En ondanks soms negatieve ervaringen met olifanten zijn er overal in Assam mensen die de olifanten een warm hart toedragen. Iedereen bad dat het kalfje herenigd zou worden met haar moeder en het lijkt erop dat die gebeden op de een of andere manier zijn verhoord.

Voor natuurbeschermers, en wildlifedierenartsen in het bijzonder, die elke dag emotionele gebeurtenissen en conflicten meemaken, is zo'n reactie van de lokale bevolking een belangrijke steun in de rug, die nieuwe moed geeft.

 

--RGC

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime