Olifanten in nood: 25 Afrikaanse landen luiden de alarmklok

dinsdag, 11 september, 2012

[Ouagadougou, 11 september 2012]  - Deze week kwam de AEC (Afrikaanse Olifanten Coalitie), bestaande uit 25 Afrikaanse landen, bij elkaar in Ouagadougou, Burkina Faso om maatregelen te treffen ter bescherming van de Afrikaanse olifant tegen de groeiende bedreigingen. Het IFAW (www.ifaw.org) heeft actief deelgenomen aan deze bijeenkomst.

Voor AEC-afgevaardigden is het huidige hoge niveau van stroperij en de illegale handel in ivoor een grote zorg. 2011 was in dat opzicht het slechtste jaar ooit gedocumenteerd en 2012 kan nog erger worden. Volgens een recent rapport voorgelegd aan de partijen bij CITES (de Conventie inzake de internationale handel in bedreigde in het dier-en plantensoorten), is de stroperij sinds de afgelopen 20 jaar nog nooit zo extreem geweest.

“Olifanten zullen worden uitgeroeid in bepaalde gebieden, als de stroperij op deze grote schaal blijft plaatsvinden”, zegt Kelvin Alie, directeur van het IFAW Wildlife Crime program. “25 landen waar olifanten voorkomen luiden de alarmklok. Het is een historische gebeurtenis die goed aangeeft hoe ernstig de olifanten worden bedreigd. De wereld moet deze noodkreet horen."

De leden van de Afrikaanse Olifant Coalitie zijn vastbesloten om de toekomst op lange termijn veilig te stellen voor de prachtige olifanten en roepen op tot internationale steun. Daarbij doen ze een beroep op de ontwikkelde landen en individuen zodat zij hun steun kunnen betuigen aan het Afrikaanse Olifant Fonds.

“De leden van de Afrikaanse Olifant Coalitie geloven dat olifanten een wonder der natuur zijn. We zijn trots en vereerd om deze opmerkelijke dieren in onze landen te hebben, maar op vele plaatsen zijn ze in een rap tempo aan het verdwijnen. Actie is daarom nu nodig, “volgens Ibrahim Lankoande, voorzitter van de Afrikaanse Olifant Coalitie en directeur-generaal van het Forest and Wildlife Department in Burkina Faso.

Deelnemers aan de vergadering omschrijven de grimmige realiteit van wat er gebeurt met hun olifanten, met inbegrip van:

  • De arrestatie van meer dan 1.600 stropers gearresteerd in Kenia in de afgelopen maand
  • Eerder dit jaar honderden olifanten in een paar weken tijd gedood in Kameroen.
  • Tot nu toe zijn 250 olifanten ten prooi gevallen aan stropers in Kenia
  • Het aantal olifanten in Zakouma National Park in Chad is van 4.000 in 2006 gedaald naar nog maar 1.000 in 2012

"In 1970 was mijn land de thuisbasis van 70.000 olifanten. Vandaag de dag als gevolg van stroperij, en vooral significante grensoverschrijdende stroperij, vechten onze parkwachters om minder dan 200 individuele overlevenden te beschermen ", aldus Jean-Baptiste Mamang-Kanga, directeur van fauna en beschermde gebieden in de Centraal Afrikaanse Republiek. "We bevinden ons echt in een crisis en ik doe een beroep op de internationale gemeenschap om onze landen te helpen”

In 2010 hebben alle 38 Afrikaanse landen, waar olifanten voorkomen, ingestemd met een actieplan, dat prioritaire maatregelen bevat tegen alle belangrijke bedreigingen waarmee olifanten momenteel geconfronteerd mee worden.
 

Post a comment

Mediacontact

Yvette Brook
Contact phone:
+31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6-288 35 000
Contact email:

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie