Noorwegen schrapt subsidies – is dit het einde van de commerciële zeehondenjacht in Europa?

Noorwegen schrapt subsidies – is dit het einde van de commerciële zeehondenjacht
vrijdag, 12 december, 2014
Brussels, Belgium

Volgens berichten in de media heeft de Noorse regering besloten af te zien van overheidssteun om de zinloze commerciële zeehondenindustrie op de been te houden.

“Dit is geweldig nieuws, met grote gevolgen: duizenden zeehonden blijft een wrede dood bespaard. De conservatieve Noorse regering lijkt zich te realiseren dat het in 34 landen ingestelde verbod op producten uit de commerciële zeehondenjacht stand zal houden en dat het eerder de commerciële zeehondenjacht is die zal verdwijnen,” aldus Sonja Van Tichelen, regiodirecteur EU van het IFAW.

AFP meldt dat donderdagavond laat een meerderheid van het Noorse parlement tegen de jaarlijkse subsidie van 12 miljoen kronen (1,3 miljoen euro) stemde. “Dit is ook een geweldig succes voor het Europees handelsverbod op producten uit de commerciële zeehondenjacht. Europeanen mogen er trots op zijn dat zij, door hun eigen markten te sluiten voor deze producten, ook een einde hebben gemaakt aan wreedheden buiten hun landsgrenzen,” aldus Van Tichelen.

Net als Canada ondersteunt Noorwegen zijn zeehondenindustrie al jarenlang met subsidies – en daarmee houdt het een industrie op de been die al lang geen bestaansrecht meer heeft. De Noorse regering moet in zijn landsbeleid moeilijke keuzes maken. Tel je daarbij op dat er in 2014 slechts drie schepen uitvoeren voor de zeehondenjacht, dan is het geen verrassing dat de Noorse regering heeft besloten zijn economische prioriteiten te herzien. Het is zelfs niet meer dan verstandig.

Het IFAW vindt dit een logische beslissing, en hoopt dat de Canadese regering het Noorse voorbeeld zal volgen. Canada steunt de Canadese zeehondenjagers al decennialang, maar de zinloosheid van de geboden steun is inmiddels duidelijk gebleken. Het is tijd dat deze steun wordt ingezet om jagers te begeleiden naar andere vormen van levensonderhoud.

Belangrijke feiten:

  • In Noorwegen bestaat zo’n 80 % van het inkomen van zeehondenjagers uit subsidies
  • Ondanks dat de EU zelf maar een kleine afzetmarkt voor zeehondenproducten vormde, heeft het Europese handelsverbod grote internationale impact gehad en wereldwijd geleid tot een afname van de vraag naar zeehondenproducten.
  • Er zijn nu 34 landen met een verbod op de handel in zeehondenproducten: de 28 EU-lidstaten, Rusland, Kazachstan, Wit-Rusland, Mexico, de VS en Taiwan.
  • Meer dan 98% van de zeehonden die in de commerciële zeehondenjacht worden gedood, zijn tussen de 2 weken en 3 maanden oud.
  • Het IFAW heeft nooit actie gevoerd tegen de jacht door inheemse volkeren of de jacht op zeehonden door individuen VOOR VOEDSEL en zal dit ook nooit doen.
  • Volgens de International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) heeft de klimaatverandering nu al schadelijke gevolgen voor zadelrobben, ringelrobben, en klapmutsen. Deze drie soorten zijn ‘zee-ijsafhankelijk’, wat betekent dat men verwacht dat veranderende ijscondities zullen leiden tot een hoger sterftecijfer en andere gevaren voor deze soorten.
  • Het Europese handelsverbod op zeehondenproducten werd van kracht op 20 augustus 2010 en is van toepassing op zeehondenproducten van Europese herkomst én geïmporteerde producten.

Over het IFAW

Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) werd in 1969 opgericht en komt wereldwijd in actie om dieren in nood te redden. Via projecten in meer dan veertig landen zet het IFAW zich in om individuele dieren in nood te redden, wreedheden tegen dieren te voorkomen, en aandacht te vragen voor de noodzaak om in het wild levende dieren en hun leefgebieden te beschermen. Kijk voor meer informatie op www.ifaw.org. Volg ons op Facebook en Twitter. Foto’s kunnen worden opgevraagd via www.ifawimages.com

Post a comment

Mediacontact

Adrian Hiel (IFAW EU)
Contact phone:
+32 (0)473 86 34 61
Contact email:

Deskundigen

Sheryl Fink, Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering