Noodsteun voor verhongerende dieren tijdens financiële crisis Cyprus

maandag, 8 april, 2013
Brussels, Belgium

Het IFAW (www.ifaw.org) heeft financiële noodhulp geboden aan Cyprus voor de aanschaf van voedsel voor dieren die door de huidige financiële crisis dreigen te verhongeren.

In de afgelopen weken, waarin de toegang tot bankrekeningen is bevroren of aan strenge banden is gelegd, zijn de donaties aan dierenasiels in Cyprus volledig opgedroogd. De moeilijke financiële situatie van de afgelopen jaren had er al voor gezorgd dat de asiels nog maar net in de basale behoeften van hun dieren konden voorzien. De laatste ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat hun toch al moeilijke omstandigheden nu bijna uitzichtloos zijn geworden.

“In het verleden verleende het IFAW dit soort hulp in conflictgebieden, bijvoorbeeld aan de dierentuin in Tripoli, in Bagdad en in Caïro tijdens de Arabische lente. Het leek altijd ondenkbaar dat soortgelijke hulp ooit nodig zou zijn in een Europese lidstaat, maar dat is intussen wel de realiteit hier,” aldus IFAW Regiodirecteur EU Sonja Van Tichelen. “De EU is één van de rijkste regio’s ter wereld, en toch slagen we er niet in om binnen de EU in de meest fundamentele behoeften van dieren of mensen te voorzien – een schande.”

Terwijl hun financiële situatie steeds nijpender wordt, wordt ook de last voor de Cypriotische asiels steeds zwaarder. Steeds meer huisdiereigenaren kunnen niet langer voor hun huisdieren zorgen en doen voor voedsel en onderdak voor hun dieren een beroep op dit soort opvangcentra.

Dankzij de steun van het IFAW zijn 1200 honden en katten in acht asiels de komende maand verzekerd van voldoende voedsel en water.

“Er was iemand met 50 paarden die zijn dieren niet langer te eten kon geven, en datzelfde lot dreigt nu veel andere dieren te treffen. Zeker twee asiels moesten al meerdere werknemers ontslaan om geld uit te sparen voor voedsel voor de dieren,” aldus Mary Anastasi, directeur van Cyprus Voice for Animals. “De lokale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor zwerfhonden en –katten zijn vrijwel failliet. Ze weigeren nog zwerfdieren en in de steek gelaten dieren op te nemen, en dierenwelzijnsorganisaties maken zich grote zorgen om het lot van dieren in de gemeentelijke en lokale hondenasiels. Ook maken we ons veel zorgen om het tekort aan geschikt voer voor boerderijdieren in Cyprus, aangezien boeren al twee jaar met dit probleem kampen en de situatie nu nog verder is verslechterd."

De situatie wordt nog verergerd doordat veel leveranciers van dierenvoeders contante betaling eisen en niet langer genoegen nemen met creditcards of cheques.

Het IFAW werkt over de hele wereld samen met lokale dierenwelzijnsorganisaties voor de verstrekking van noodhulp aan dieren in de vorm van medicijnen en hulpgoederen en via financiële noodhulp. Dit soort noodsituaties ontstaat gewoonlijk na natuurrampen, zoals de aardbeving in Haïti in 2010, of de aardbeving in het Italiaanse Aquila in 2009; of na door de mens veroorzaakte rampen, zoals de kernramp in Fukushima in 2011, of conflicten in Bagdad, Tripoli en Egypte in de afgelopen jaren. Dit is de eerste keer dat de financiële crisis een dierenwelzijnsramp van deze omvang heeft veroorzaakt.

“De financiële achtergrond van deze noodsituatie is uniek,” aldus Shannon Walajtys, hoofd van IFAW’s Rampen-Responsprogramma. “Maar wat de oorzaak ook is, in noodsituaties betalen de dieren vaak de hoogste prijs, doordat de mensen van wie ze afhankelijk zijn niet langer voor ze kunnen zorgen. In dat soort situaties is er een taak weggelegd voor het IFAW, dat de eerste nood lenigt totdat er een duurzame langetermijnoplossing kan worden gevonden.”

Noten voor de redactie:

De acht asiels die steun hebben ontvangen van het IFAW zijn:
1. Argos opvangcentrum
2. Nicosia hondenasiel
3. Farmakas asiel
4. Nicosia Cat Society
5. Sirius asiel
6. Aradippou asiel
7. Paws Dog Shelter
8. Malcom Cat Society

Korte feiten:
100 honden van gemiddelde grootte eten samen ruim 30kg voer/dag.
500 honden eten ruim 2 ton (2000kg) voer per 2 weken.

Post a comment

Mediacontact

Adrian Hiel (IFAW EU)
Mobiele telefoon:
+32 (0)473 86 34 61
Contact email:

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie