Noodhulpteam gemobiliseerd voor orkaan Harvey

Doppler-radarbeelden van de orkaan van het Amerikaanse meteorologisch instituut NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Ons noodhulpteam is met spoed afgereisd naar Texas om daar in de verwoestende nasleep van orkaan Harvey te helpen met het opsporen en redden van dieren. Na berichten dat het om een zware storm ging, riep ik direct ons team bijeen en bereidden we ons voor om waar nodig getroffen mensen en hun geliefde huisdieren te helpen. We maakten onze reddingsboten gereed en pakten onze beschermingsuitrusting in. De verwachting was dat de zware regenval en overstromingen de komende dagen zouden aanhouden. We wisten dus dat veel mensen en dieren via het water in veiligheid gebracht zouden moeten worden.

Het is heel belangrijk om goed voorbereid te zijn op rampen. En bij het IFAW zijn we ervan overtuigd dat sterke partnerschappen onmisbaar zijn voor een goede uitvoering van een rampenplan. Toen onze nationale partner Code 3 Associates ons om ondersteuning vroeg, waren we van harte bereid om die te geven. Ons werd gevraagd de Amerikaanse dierenbescherming SPCA van Houston bij te staan. Nog maar een jaar geleden werkte het IFAW al naar tevredenheid samen met de SPCA van Houston, na de verwoestende overstromingen in Louisiana. Tijd om iets terug te doen voor alle medewerking die we destijds kregen, en de mensen van Houston te helpen.

Het aantal mensen dat door de storm getroffen zou worden, werd geraamd op 250.000. Op basis daarvan gingen we ervan uit dat er veel dieren opgevangen zouden moeten worden terwijl hun eigenaren bekeken hoe ze hun leven weer zouden kunnen oppakken.

Huisdieren mogen meestal niet mee naar tijdelijke opvanglocaties. Als wij dan noodopvang en medische zorg voor die huisdieren regelen, is dat voor hun eigenaren een geruststellende gedachte. Ook komt het soms voor dat huisdieren bij evacuaties achterblijven. Het IFAW zet zich dan in om huisdieren weer met hun eigenaren te herenigen.

Eén van onze 11 meter lange hulpvrachtwagens voor dieren, bekostigd door het Disney Conservation Fund en GreaterGood.org, is eveneens onderweg naar Houston.  De vrachtwagen brengt niet alleen onze reddingsboten en bijbehorende uitrusting naar Houston, we kunnen er ook in slapen terwijl we in het veld aan het werk zijn. We zijn geheel zelfvoorzienend, omdat we weten hoe hard de lokaal beschikbare middelen nodig zijn voor de getroffen mensen en dieren. Onze teams werken hard om onze ondersteuning aan lokale partners soepel te laten verlopen, zodat zij hun aandacht volledig kunnen richten op de problemen die bij een ramp van deze omvang komen kijken.  

Twee waterreddingsteams zijn onderweg naar Houston, waar ze direct in actie zullen komen. Ons team van specialisten is aangeslagen door de grote schade die door orkaan Harvey is aangericht. We zijn echter goed getraind en voorbereid, zodat we kunnen omgaan met de gevolgen die dit soort grote rampen hebben op mensen, dieren en hele gemeenschappen. Het team zal zich er ter plaatse voor inzetten dat elk gered dier onderdak en een liefdevolle verzorging krijgt.

Het IFAW werkt voor, tijdens en na rampen samen met lokale gemeenschappen, overheden en dierenwelzijnsorganisaties. Later deze herfst verzorgt het IFAW een training voor leiders van noodhulpteams in Yarmouth, Massachusetts. Hulpverleners en teamleiders worden hier bijgeschoold op het gebied van hulpverleningstechnieken, navigatie over land en reddingsacties in stilstaand water.

--SW

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie