Nieuwe en oude manieren om stroperij te stoppen

Om echt een verandering op gang te brengen, moet de hele wereld weten welke verschrikkingen worden aangericht om aan de alsmaar toenemende vraag naar ivoor te voldoen en dat jaarlijks 40.000 Afrikaanse olifanten worden afgeslacht.

Ik vond het erg interessant om de laatste blog van Paula Kahumbu in The Guardian te lezen.

Met het communicatieteam van het IFAW werk ik wereldwijd om de media ertoe te bewegen over stroperij en de moeilijke positie van olifanten en neushoorns te schrijven.

Om echt een verandering op gang te brengen, moet de hele wereld weten welke verschrikkingen worden aangericht om aan de alsmaar toenemende vraag naar ivoor te voldoen en dat jaarlijks 40.000 Afrikaanse olifanten worden afgeslacht.

Om die reden vond ik het interessant om te lezen dat Paula in haar blog professor Dan Ariely van Duke University aanhaalt, die beweert dat in sommige opzichten de toegenomen media-aandacht stropers ook kan aanmoedigen. Hij stelt dat de aandacht die nieuwsberichten trekken, kan leiden tot een toename van de handel in ivoor en het stropen van olifanten.

Zijn argument is gebaseerd op maatschappelijke acceptatie: "Iedereen doet het, dus waarom zou ik het niet doen?" Ariely heeft misschien een punt, ook al druist het in tegen onze intuïtie. Toch zal het vergroten van de bewustwording via de media altijd van groot belang blijven.

Natuurlijk zijn er tegelijkertijd maatregelen nodig waarmee de illegale handel in ivoor en stroperij vanuit elke mogelijke invalshoek worden aangepakt en het IFAW werkt daar hard aan. In het veld trainen we antistropersbrigades en samen met INTERPOL en lokale politiemensen richten we ons op het arresteren van stropers. 

Ook strengere straffen, waarmee de regering van Kenia onlangs heeft ingestemd, dragen hieraan bij. Zoals Paula in haar blog aangeeft, zullen mensen misdaden plegen zolang ze denken dat ze ermee kunnen wegkomen of hoogstens een lichte straf zullen krijgen. Wanneer overheden krachtig optreden, geven zij daarmee het signaal af dat je wordt gepakt als je dit soort misdaden begaat en dat je dan een hoge prijs moet betalen.

Een andere belangrijke schakel in de ivoorketen zijn de doorvoerlanden. Het IFAW traint douaneambtenaren in de belangrijkste doorvoerlanden in het Midden-Oosten. Dit zal leiden tot meer inbeslagnames en dus omzetverlies voor de hoofdrolspelers van de stroperij.

Verder zijn we bezig om de vraag in de belangrijkste consumptielanden zoals China terug te brengen. Dit doen we door het publiek ervan bewust te maken dat voor de populaire ivoren snuisterijen olifanten zijn gedood. Onze campagnes hebben een aantoonbaar effect, wat blijkt uit het feit dat de helft van de ondervraagden tijdens opinieonderzoeken hierover aangaven geen ivoor meer te zullen kopen.

Als we niet permanent de ontstellend hoge prijs van de ivoorhandel voor de Afrikaanse olifant onder de aandacht brengen van het publiek door gebruik te maken van de wereldmedia en in het bijzonder van de media in de consumptielanden zoals China, zullen we de strijd niet winnen.

Mensen moeten zich verantwoordelijk voelen en om dit te bereiken moeten we het verhaal vertellen zowel binnen als buiten Afrika. We hebben mensen nodig zoals Jim Nyamu die door Kenia wandelt om het verhaal te vertellen en mensen bewust te maken van wat er gebeurt, en zoals Paula Kahumbu die pleit voor een nieuwe aanpak, zoals straffen die worden opgelegd door de stammen waartoe de stropers behoren, plus strengere juridische sancties.

Natuurlijk moeten we ook de potentiële kopers laten weten hoe afschuwelijk hoog de prijs is die de dieren betalen voor al die ivoren snuisterijen. Hopelijk besluiten ze dan nooit zo’n product te kopen.

-- EM

Doe mee en zeg nee tegen ivoor.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie