Nieuw onderzoek: CITES-besluit ivoorverkoop uit 2008 luidde huidige stroperijcrisis in

Nieuw onderzoek: CITES-besluit ivoorverkoop uit 2008 luidde huidige stroperijcri
maandag, 13 juni, 2016

Een nieuw onafhankelijk onderzoek naar de effecten van het legaliseren van de ivoorhandel bevestigt wat het IFAW (International Fund for Animal Welfare) al jaren zegt: de legale verkoop van een grote voorraad ivoor in 2008 heeft gezorgd voor een enorme toename van stroperij en is verantwoordelijk voor de huidige situatie waarin elke 15 minuten een olifant sterft.

Het onderzoek werd verricht door het National Bureau of Economic Research (NBER) in Cambridge, een private, onpartijdige, non-profit organisatie. Volgens het NBER is sinds 2009, het jaar waarin China het ivoor importeerde, de ivoormarkt in dat land, zowel legaal als illegaal, een enorme vlucht genomen. Over de hele wereld zijn sindsdien grote hoeveelheden illegaal ivoor in beslag genomen, die vrijwel allemaal richting China gingen.

Het IFAW wijst de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Dieren en Planten (CITES) als schuldige aan. In 2007 werd op Nederlandse bodem door CITES aan vier zuidelijke Afrikaanse landen (Namibië, Botswana, Zuid-Afrika en Zimbabwe) groen licht gegeven voor de legale verkoop van oude voorraden ivoor (108 ton) aan China en Japan. Het besluit werd in 2008 effectief. 

“De door CITES toegestane verkopen moesten de illegale handel tegengaan en het stropen van olifanten voorkomen, doordat de markt met legaal ivoor verzadigd zou worden. Precies het tegenovergestelde is gebeurd”, aldus Rikkert Reijnen van het IFAW. “Wij hebben destijds als een van de weinigen gewaarschuwd voor dat negatieve effect. Tevergeefs.”

Op de volgende CITES conferentie (CoP17) zijn Zimbabwe en Namibië van plan een nieuw voorstel in te dienen voor de verkoop van wederom een grote partij opgeslagen ivoor. Rikkert Reijnen: “De legale handel heeft, zoals verwacht, gezorgd dat het stigma op het kopen van ivoor verdween. De vraag nam enorm toe en daarmee ook het (illegale) aanbod. Het enige wat het vrijgeven van de voorraad heeft opgeleverd, zijn duizenden rijke criminelen en een veelvoud aan dode olifanten. Laten we leren van de geschiedenis en voorkomen dat op de volgende CITES conferentie in Johannesburg, later dit jaar, verstandiger wordt besloten. Zo niet, dan weten we nu zeker dat olifanten hiervoor de ultieme prijs zullen moeten betalen.”
 

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
+3170 3355 011
Mobiele telefoon:
+316 2438 5931
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime