Neushoornweeshuis noodgedwongen dicht door veiligheidsdreigingen

Pas geleden werd bekend dat het vermaarde Fundimvelo Thula neushoornweeshuis in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal noodgedwongen zijn deuren heeft gesloten. De reden is de aanhoudende dreiging voor de medewerkers en de bedreigde neushoornkalfjes die er werden opgevangen.

In februari werd het weeshuis midden in de nacht aangevallen door stropers. Medewerkers werden zwaar mishandeld en één neushoornkalf werd gedood. Een tweede kalf raakte zo ernstig gewond dat het de volgende dag werd ingeslapen. En dat allemaal om hun kleine hoornstompjes.

De Laurence Anthony Earth Organisation, die het weeshuis runt, heeft nu bekendgemaakt dat er niets anders op zit dan de deuren van het weeshuis te sluiten, nu veiligheidsexperts, anti-stropersprofessionals en hooggeplaatste politiemedewerkers hebben aangegeven dat de veiligheid van iedereen in het weeshuis - mensen en dieren - niet langer kan worden gegarandeerd. Wildreservaten en parken in KwaZulu-Natal lopen het grootste gevaar door neushoornstropers.

Regiodirecteur Zuidelijk Afrika dr. Joseph Okori, veroordeelde de aanval op het weeshuis, de medewerkers en de verzorgers als een weerzinwekkende, tragische daad.

“In dit centrum worden neushoornkalveren opgevangen die in veel gevallen al hebben moeten meemaken hoe hun moeder door stropers werd gedood. Dat zo'n centrum wordt aangevallen, geeft wel aan hoe ver criminelen bereid zijn te gaan om neushoornhoorn te bemachtigen,” aldus Okori.

“Dat ze een ‘makkelijk doelwit’ als Thula Thula kiezen, waar de medewerkers zich onvermoeibaar inzetten om de jongste slachtoffers van de wrede neushoornstroperij te redden, maakt deze daad extra verwerpelijk.”

Slechts enkele weken na de aanval op Thula Thula, sloegen stropers toe in een dierentuin bij Parijs, waar een witte neushoorn werd gedood om zijn hoorn. In een ander bericht lazen we over wildbeheerders die ervoor kozen de hoorns van neushoorns preventief te verwijderen, om de dieren te beschermen tegen stropers. Die worden gedreven door de vraag van consumenten in een aantal Aziatische landen, waar men neushoornhoorns onterecht magische of geneeskrachtige eigenschappen toedicht, of waar de hoorns van hoge waarde zijn als luxegoederen of zelfs investeringen.

Het goede nieuws is dat de neushoornkalfjes van Thula Thula en zelfs een klein nijlpaard samen met hun verzorgers in veiligheid zijn gebracht, op een plek waar ze verder kunnen worden verzorgd. En allemaal maken ze het goed.

Desondanks is het, zoals dr. Okori zegt, van groot belang dat alle partijen die te maken hebben met neushoornstroperij en de illegale handel in hoorns - zowel bronlanden als afnemende landen - zich nog intensiever gaan inzetten om het doden van neushoorns te stoppen en de soort voor toekomstige generaties te behouden.

--CP

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime